Népszava: A hatósági áras koronavírus-tesztek megroppanthatják a piacot

Népszava: A hatósági áras koronavírus-tesztek megroppanthatják a piacot

Koronavírus-teszthez mintát vesznek az országos szűrővizsgálaton (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-tesztekre megállapított hatósági ár legfeljebb a laborköltséget fedezi – erről beszélt a Népszavának Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász annak apropóján, hogy a magánkézben lévő egészségügyi ellátók maximum 19500 forintot kérhetnek el egy-egy tesztért. A szakember becslése szerint a magánszolgáltatóknál jelenleg elvégzett napi 3500-4000 teszt akár el is tűnhet.

Mint írják, a szolgáltatási kapacitás akkor maradhat meg, ha a laboratóriumok jelentősen csökkentik az áraikat – sok magánrendelőben csak a mintát veszik le, annak vizsgálatát egy külön, speciális labor végzi el. Megoldás lehet továbbá az is, ha az egészségügyi magánszolgáltatók lehetőséget kapnak különböző szolgáltatási felárak, például mintavételi vagy szállítási díjak felszámolására.

Egy, a piacot jól ismerő szakember arról beszélt a napilapnak, hogy a jelenlegi tesztárakon a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot keresnek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése van. Ennek alapján a kis szolgáltatók a maximált árral kiszorulhatnak a piacról.

Közben a Napi.hu arról számolt be, hogy egymás után mondják le a magánszolgáltatók a teszteket, miután kiderült, hogy a kormány 19500 forintban szabta meg a koronavírus-teszt árát. A visszamondásokkal a kormányrendelet megjelenését sem várták meg. A portál szerint a 30-33 ezer forintos piaci átlagárból 22-27 ezer forint körüli összeget tett ki a minták laborvizsgálata, a futárszolgálatos küldés tette ki, a maradék összegbe kellett beleférjen a rendelőknek, hogy a mintavételre alkalmas eszközöket, a munkatársak védőfelszereléseit, valamint a helyiségek fertőtlenítését és a bérköltséget kihozzák. A várható profitjuk mintánként nagyjából 1-2 ezer forint volt a portál szerint.

Azt, hogy hatósági árat vezetnek be a koronavírus-tesztekre, szerdán jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán közzétett videóban.