Orbán Viktor Istent és Gyurcsány Ferencet emlegette egy mondatban, majd kiállt a fizetős koronavírus-tesztek mellett

Orbán Viktor Istent és Gyurcsány Ferencet emlegette egy mondatban, majd kiállt a fizetős koronavírus-tesztek mellett

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt válaszol a pártok felszólalóinak az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Rendre azzal a kihívással kell szembenéznem, hogy értelmetlen kérdésre értelmes választ adjak – minősítette az ellenzéki képviselők problémafelvetéseit Orbán Viktor hétfőn délután, az azonnali kérdések óráján a Parlamentben. A miniszterelnök Jakab Péter, a Jobbik elnökének válaszolva hangsúlyozta, Magyarország valóban vonzó a nyugati polgárok számára, a közbiztonság, a migrációs nyomás és a terrorveszély hiánya miatt. Nem az életszínvonal, az életminőség csábítja a nyugatiakat. – Fel kell készülnünk rá, hogy még a mi életünkben nagy számban érkeznek keresztények a hazánkba – fogalmazott Orbán Viktor. Majd hozzátette, az hogy a Jakab Péter által emlegetett borsodi időközi választáson elindulhat a Jobbik jelöltje, csak „csak Istennek és Gyurcsány Ferencnek köszönhető”.

Az ellenzéki képviselők elsősorban a koronavírus-tesztek ingyenessé tételére voltak kíváncsiak. Elsőként Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke faggatta a miniszterelnököt erről, Orbán Viktor szerint a kormány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását követi, de „mindenki teszteltesse magát, aki szükségét érzi”, ezért vezették be a hatósági árat. Orbán Viktor kiemelte, amikor az orvos vagy a hatóság elrendeli, akkor a laboratóriumi vizsgálat nagyon helyesen ingyenes.

Varju László, DK-s képviselő emlékeztette a miniszterelnököt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ígéretére, amely szerint a koronavírus-tesztek hatósági ára nem lesz több 6-8 ezer forintnál. Hozzátette: az emberek már egyszer megfizették a tesztek árát az egészségügyi járulékokkal. Orbán Viktor válaszában finoman kikerülte a minisztere által korábban említett összeget, és a „saját logikája” szerint magyarázta meg az ügyet: nem akarják, hogy a tesztelés üzlet legyen, ezért vezették be a hatósági árat. Varju László reakciójára válaszul a miniszterelnöknek sokadszorra is sikerült megnevettetnie még a Fidesz kritikus képviselőit is: Isten látja lelkem, én megpróbáltam, de ha nem megy, nem megy – utalt az ellenzéki képviselők nehéz felfogására Orbán Viktor.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselő kérdésére Orbán Viktor megismételte, az egészségügyi matematikusok számításai szerint az aktív betegek száma a csúcsidőszakban legfeljebb 200 ezer lehet, de a kormányfő szerint jobb ennek a kétszeresével számolni. Ebben az esetben 32 ezer kórházi ágyra lenne szükség, jelen pillanatban 66 ezer áll rendelkezésre – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki elmondta azt is, nincs szükség pótköltségvetésre a járvány gazdasági hatásai miatt, mert előrelátóan és bölcsen készítették el a költségvetést.

Az utolsóként kérdező Kocsis-Cake Oliviónak sikerült az, ami korábban csak Orbán Viktornak, megnevettetni a fideszes honatyákat. A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese ugyancsak az ingyenes koronavírus-tesztekre volt kíváncsi, és jól láthatóan nem értette, hogy ez a mindenki számára létfontosságú probléma miért vicces a kormánypárti képviselők számára. A Párbeszéd politikusa emlékeztetett, hogy a kormány és az operatív törzs korábban egyaránt feleslegesnek nevezte a széleskörű maszkviselést, a megyei bontásban közölt fertőzöttségi adatokat és a felpörgetett tesztelést, ma már mindhárom esetben egyértelmű, hogy az ellenzéknek volt igaza, és a kormány be is látta a tévedését, a képviselő szerint pedig ugyanez a helyzet az ingyenes teszteléssel is. Orbán Viktor nem osztotta a véleményét, megismételte, ha orvos rendeli el, a tesztelés ingyenes.

Arról a miniszterelnök nem ejtett szót, hogy az elmúlt hetekben milyen problémákkal szembesült az egészségügyi rendszer a laboratóriumi vizsgálatok megnövekedett száma miatt. Ehelyett inkább a Karácsony Gergely főpolgármester – Kocsis-Cake Olivio párttársa, a Párbeszéd társelnöke – vezette Budapest vagyonáról, és a helyi gazdasági szereplőknek nyújtott támogatás elmaradásáról beszélt, majd megemlítette, hogy a fővárosban a turisztikai szektor szereplőivel ugyan nem foglalkoznak, de újabb rovarhoteleket nyitottak, így már öt ilyen létesítmény működik. – A rovarok is számítanak, de a sorrendet talán máshogy kéne megállapítani – mondta Orbán Viktor örömöt gerjesztve Kocsis Mátéban, a Fidesz frakcióvezetőjében, aki ellenállhatatlan lendülettel lökte égnek az ökleit a miniszterelnök szavaira. A kormányfő még hozzátette, Budapest az ország leggazdagabb városa, de a kormánynak más településekre is figyelnie kell, így bár tudja, hogy a „pénzből sosem elég”, de a fővárosnak be kell érnie ennyivel, meg a rovarhotelekkel.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.