Óvintézkedések mellett az őszi érettségiken lesznek szóbeli vizsgák is

Óvintézkedések mellett az őszi érettségiken lesznek szóbeli vizsgák is

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ új elnöke a hivatalba lépése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Klebelsberg Központ V. kerületi Bajcsy-Zsilinszky úti székhelyén 2018. augusztus 9-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett – mondta el a Magyar Nemzetre keresztelt napilapnak adott interjúban Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke. Az állami köznevelési intézményeket fenntartó tankerületek irányításáért felelős hivatal vezetője közölte: a korábbi őszi időszakokhoz képest idén magasabb lesz a vizsgázói létszám.

A szokásosnál több lesz az emelt szintű érettségi, és most vizsgáznak azok is, akik előre hozott érettségit akartak tenni tavasszal, de akkor nem lehetett azokat megtartani. A nagy vizsgázói létszámú iskolákban tanítás nélküli munkanapok is lehetnek az érettségi időszakában annak érdekében, hogy elkerüljék a zsúfoltságot az épületekben, és tartható legyen a védőtávolság. „Egyelőre nincs szó arról, hogy ne tartanák meg a szóbeliket” – jelezte.

Hajnal Gabriella elmondása szerint a hibrid oktatásról a járvány második hullámához érve is megoszlanak a szakmai vélemények. Ugyanakkor most is működik a rendszer, hiszen amelyik osztály karanténba kerül, az arra az időre tantermen kívüli, digitális munkarendben folytatja a tanulást. Tapasztalataik szerint az emberek többsége a hagyományos oktatást szeretné ebben a tanévben is. „Azonban egyre több helyen jut be az iskolába a fertőzés” – emelte ki. Van, ahol az egész intézményt átállították digitális munkarendre, másutt csak egy tagozatot vagy egy-két osztályt.

– Nem mi döntjük el, hogy hány osztály kerül karanténba, ez minden esetben a kontaktkutatástól függ – jegyezte meg. A Klebelsberg Központ elnökének tájékoztatása szerint a tankerületi fenntartású iskolák fegyelmezetten betartják a járványügyi óvintézkedéseket, nem tapasztalható pánikhangulat az intézményekben. A járványügyi intézkedések mára a mindennapok részévé váltak. A tankerületek tanévkezdéskor már rendelkeztek fertőtlenítőszerekkel, és érkezik az intézményekbe az operatív törzs által biztosított mennyiség is – tette hozzá.

Hajnal Gabriella beszámolt arról, hogy tavalyhoz képest 12 ezer fővel 120 ezerre emelkedett a tankerületi fenntartású intézmények dolgozói állománya. Jelenleg 84 483 pedagógus dolgozik ezekben az iskolákban, mintegy kétezerrel több, mint 2019-ben. A beszélgetés során kitért arra is, hogy az iskolák zömének sikerült iskolaőrt találni, de van néhány intézmény, ahová még keresik a megfelelő szakembert. Jelenleg is zajlanak a képzések. „A Klebelsberg Központhoz eddig szinte csak pozitív tapasztalat érkezett a tevékenységükről az iskoláktól” – tette hozzá.

A Klebelsberg Központ elnöke elmondta, hogy zökkenőmentesen zajlik a módosított Nemzeti alaptanterv bevezetése. Megfogalmazása szerint ez nem alapjaiban rengeti meg a világot. „Inkább módszertanban, szemléletben és bizonyos tananyagrészek, témakörök átcsoportosításában van változás, illetve megnőtt a pedagógusok szabadsága a tananyag tervezésében is” – mutatott rá.

– A tankönyvek késedelmes érkezésére nem volt panasz az idén, és az ingyenes tankönyvek mellett 106 ezer tanszercsomagot is sikerült kiosztani a rászoruló diákoknak, 765 millió forint értékben – tájékoztatott Hajnal Gabriella.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.