HIRDETÉS
HIRDETÉS

Operatív törzs: Nem ajánlják esküvőkön a menyasszonytáncot

Szerző: | 2020. szeptember 23., 11:21 | Belföld

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szerdán is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs. A reggel kiadott friss adatok szerint az elmúlt 24 órában 951 új fertőzöttet regisztráltak, míg nyolc beteg elhunyt; aktív fertőzöttek száma 15 104 fő. Az operatív törzs beszámolója szerint jelenleg 22 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 202 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Jelenleg 558 személyt ápolnak jelenleg kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília, országos tiszti főorvos.

Megismételte a korábban ismertetett adatot: nyolcan hunytak el koronavírus-fertőzés következtében. Az elhunytak valamennyien krónikus betegséggel éltek, szív-, érrendszeri betegségben, daganatos megbetegedésben szenvedtek. Az elhunytak 48 és 69 év közöttiek.

Müller Cecília elmondta, már egy hete ezer körüli az új megbetegedések száma, a járvány felívelő szakaszában van. Immár nem járványgócok vannak, hanem közösségi terjedés szakaszában van a fertőzés Magyarországon. Ezért nyomatékkal hívta fel a figyelmet a megelőző óvintézkedésekre.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy viseljen mindenki maszkot sorbanálláskor is, taxikban és családlátogatáskor, különösen, ha idős embert látogatnak meg. Esküvőkön nem javasolják a menyasszonytánc megtartását.

A tiszti főorvos a tíz napos karanténkötelezettségről is beszélt. Ha a 10 napos járványügyi megfigyelés alatt valaki tüneteteket mutat, akkor fertőzött-gyanús személlyé nyilvánítják. Azt kérte, ha valaki a karantén ideje alatt tüneteket észlel magán, hívja a háziorvosát.

A koronavírusos betegek ellátása tervszerűen zajlik. Ezért előfordulhat, hogy egy-egy koronavírusos beteget nem a hozzá legközelebbi, megszokott kórházban látnak el. Szeretnék ugyanis, hogy a kórházak a koronavírus-fertőzések szempontjából tiszták maradjanak – hívta fel a figyelmet.

Kiss Róbert alezredes a hatósági intézkedésekről beszélt. Ismertetése szerint a rendőrök az elmúlt 24 órában 32 esetben intézkedtek a karanténszabályok megsértése miatt. Öt esetben pedig azért intézkedtek, mert a tömegközlekedésen nem megfelelően viselték a maszkot.

Nem jellemző, de előfordul, hogy olyan fiatalok vannak lélegeztetőgépen, akik korábban egészségesek voltak – válaszolta Müller Cecília az RTL Klub érdeklődésére.

Hogyan zajlik majd a térítésmentes influenza-elleni védőoltások beadása, ha jelenleg részben telefonon zajlik a háziorvosi ellátás? – kérdezte a Népszava. Müller Cecília felhívta a figyelmet, jelenleg is van olyan ellátás, amelynél elkerülhetetlen a személyes vizsgálat a háziorvosnál. A tiszti főorvos azt felelte, hogy az influenza-elleni védőoltás miatt mindenképpen fel kell keresni majd a háziorvost. Október második felétől áll rendelkezésre az influenza elleni vakcina, ezt követően szállítják ki a háziorvosokhoz. Tájékoztatni fognak arról, hogy mikortól lesz igényelhető az oltás. Úgy kell majd beadni az oltást, hogy a váróteremben ne találkozzanak egymással a betegek – közölte.

Ahogy mindig, ezúttal is küldtünk kérdéseket az operatív törzsnek, amelyek így szóltak:

• Máté-Horváth Nóra aneszteziológus a hétvégén közzétett nyílt levelében azt írta, kevesebb mint 2000 intenzív terápiás szakápoló áll rendelkezésre. Véleménye szerint a COVID-járvány óta gyorstalpalón kiképzett ápolók legfeljebb kisegítő munkát végezhetnek, mivel ez a képzés nem pótolja a több éves felkészítést. Az Operatív Törzs információi szerint hány kiképzett intenzív terápiás szakápoló és hány aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos áll rendelkezésre jelen pillanatban? Ezek a számok miként változtak május óta?
• „Mindenki megnyugodhat, ha elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk tudni gyógyítani – mondta Orbán Viktor szeptember 16.-i bejelentésekor. Meg tudja-e erősíteni az operatív törzs és a tiszti főorvos a kormányfő állítását, vagy cáfolja azt?
• Jelenleg hány lélegeztetőgép egyidejű üzemeltetésére adottak a technikai, infrastrukturális feltételek?
• Az operatív törzs mekkora mortalitással számol azok körében, akik invazív lélegeztetésre szorulnak?
• Miért vonatkozik az utazási korlátozás olyan országokra is, ahol alacsonyabb vagy hasonló a fertőzésszám, mint Magyarországon? Oda miért ne utazhatnának a magyarok anélkül, hogy utána karanténba kellene vonulniuk? Már ha adott ország megengedi a magyaroknak a beutazást.
• Németország európai összehasonlításban jól áll fertőzöttség szempontjából, lényegesen alacsonyabb arányaiban az aktív fertőzöttek száma, jobbak az elmúlt két hét fertőzési mutatói is, mint sok más országban, míg Ausztriára vagy Csehországra ez például már nem igaz, és sajnos Magyarországra sem. Miben látják a hazai szakértők ennek a különbségnek az okát? Miért nem sikerült Magyarországnak a németországihoz hasonló módon leszorítani a fertőzésszámot?
• A karantén tömeges elrendelése megterheli a közigazgatást is, késhetnek a karantént elrendelő határozatok, és más hivatalos értesítések is – Tudunk olyan állampolgárról, akit telefonon értesített a hatóság, hogy pozitív a tesztje, vonuljon karanténba. Mi a teendő olyan esetben, ha letelik a tünetmentes fertőzött esetében a tíz napos karantén, de ezalatt még a karantént elrendelő határozat sem érkezik meg? Ha semmilyen hivatalos értesítést nem kap, elhagyhatja a karantént?

Címkék: koronavírus, koronavírus-járvány, operatív törzs


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest