Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Válasz Online: A kormánypárti sajtóvezér sógora is benne van a külügy lélegeztetőgép-üzletében

Szerző: | 2020. szeptember 23., 14:36 | Belföld

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megérkezik az Amerikai Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) székházába Washingtonban 2019. május 17-én. Mögötte Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabó László, a kormánypárti lapokat tömörítő Mediaworks elnök-vezérigazgatójának sógora a külügyi tárca lélegeztetőgép-beszállítói hálózatának központi figurája – írta cikkében a Válasz Online.

HIRDETÉS - AIP

A történet előzménye, hogy korábban a portál megírta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium nagy, legalább ezer lélegeztetőgépet szállító partnerei között egyetlen tisztán magyar tulajdonú érdekeltség akad: a kínai eszközöket 17 milliárd forintért biztosító Fourcardinal Tanácsadó Kft. E társaság alapítói pedig bizalmas viszonyt ápolnak Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójával, Rahói Zsuzsannával. A kapcsolat olyan szoros, hogy egy ideig épp az ő nővére volt a cég ügyvezetője.

Ezúttal arra mutattak rá, hogy a Fourcardinalban Szabó László – aki egy ideig miniszterhelyettes is volt – egyik családtagja, a sógora is szerepet kapott, éppen a nagy lélegeztetőügylet idején. A Fourcadinal idén április 20-án szerződött a külüggyel a lélegeztetőgépek beszerzésére. Éppen ezen a napon alakult egy vagyonkezelő cég, az SRF Silk Road Fund Holding Zrt., amely megszerezte a Fourcardinal 10 százalékos tulajdonrészét. „Egy új társasági szerződésben kikötötték a felek, hogy bizonyos kereskedelmi ügyletek után – értsd például: lélegeztetőgép-buli – 7/8-ad részben az SRF-é lesz a profit. Ennek, tehát az SRF-nek lett a vezérigazgatója Szeverényi Márk. A valaszonline.hu szerint ő Szabó László sógora, azaz Szabó feleségének a testvére” – írja a Válasz Online.

Szabó László felesége a lap szerint Szeverényi Ivonn Ildikó nemrég rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti stallumot kapott Szijjártó Péter kezdeményezésére. Feladata – a tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint – „az innovatív termékeket és szolgáltatásokat exportálni kívánó magyar vállalkozások külföldi piacra jutásának segítése”, s ezt a munkát döntően Budapestről végzi – írták.

Szabó a Fourcadinal és a minisztérium között április 20-án létrejött szerződéskor már a Mediaworksnél dolgozott, a felesége pedig még nem volt nagykövet. Miként a Válasz Online írja, Szabó sógora, Szeverényi Márk viszont épp ekkor kormányozta be az SRF-et a 17 milliárdos külügyi pénzt beszippantó Fourcardinal ernyője alá. Emlékeztettek, Szabó László Szijjártó Péter külügyminisztersége alatt volt már washintoni nagykövet, és egy ideig miniszterhelyettes is.

Címkék: Fidesz, Kína, lélegeztetőgép, Mediaworks, Szabó László, Szijjártó Péter


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest