Válasz Online: A kormánypárti sajtóvezér sógora is benne van a külügy lélegeztetőgép-üzletében

Válasz Online: A kormánypárti sajtóvezér sógora is benne van a külügy lélegeztetőgép-üzletében

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megérkezik az Amerikai Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) székházába Washingtonban 2019. május 17-én. Mögötte Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabó László, a kormánypárti lapokat tömörítő Mediaworks elnök-vezérigazgatójának sógora a külügyi tárca lélegeztetőgép-beszállítói hálózatának központi figurája – írta cikkében a Válasz Online.

A történet előzménye, hogy korábban a portál megírta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium nagy, legalább ezer lélegeztetőgépet szállító partnerei között egyetlen tisztán magyar tulajdonú érdekeltség akad: a kínai eszközöket 17 milliárd forintért biztosító Fourcardinal Tanácsadó Kft. E társaság alapítói pedig bizalmas viszonyt ápolnak Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójával, Rahói Zsuzsannával. A kapcsolat olyan szoros, hogy egy ideig épp az ő nővére volt a cég ügyvezetője.

Ezúttal arra mutattak rá, hogy a Fourcardinalban Szabó László – aki egy ideig miniszterhelyettes is volt – egyik családtagja, a sógora is szerepet kapott, éppen a nagy lélegeztetőügylet idején. A Fourcadinal idén április 20-án szerződött a külüggyel a lélegeztetőgépek beszerzésére. Éppen ezen a napon alakult egy vagyonkezelő cég, az SRF Silk Road Fund Holding Zrt., amely megszerezte a Fourcardinal 10 százalékos tulajdonrészét. „Egy új társasági szerződésben kikötötték a felek, hogy bizonyos kereskedelmi ügyletek után – értsd például: lélegeztetőgép-buli – 7/8-ad részben az SRF-é lesz a profit. Ennek, tehát az SRF-nek lett a vezérigazgatója Szeverényi Márk. A valaszonline.hu szerint ő Szabó László sógora, azaz Szabó feleségének a testvére” – írja a Válasz Online.

Szabó László felesége a lap szerint Szeverényi Ivonn Ildikó nemrég rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti stallumot kapott Szijjártó Péter kezdeményezésére. Feladata – a tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint – „az innovatív termékeket és szolgáltatásokat exportálni kívánó magyar vállalkozások külföldi piacra jutásának segítése”, s ezt a munkát döntően Budapestről végzi – írták.

Szabó a Fourcadinal és a minisztérium között április 20-án létrejött szerződéskor már a Mediaworksnél dolgozott, a felesége pedig még nem volt nagykövet. Miként a Válasz Online írja, Szabó sógora, Szeverényi Márk viszont épp ekkor kormányozta be az SRF-et a 17 milliárdos külügyi pénzt beszippantó Fourcardinal ernyője alá. Emlékeztettek, Szabó László Szijjártó Péter külügyminisztersége alatt volt már washintoni nagykövet, és egy ideig miniszterhelyettes is.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.