Bede Zsolt ezúttal Karácsonyék alapjövedelmes tájékoztatóját zavarta meg

Bede Zsolt ezúttal Karácsonyék alapjövedelmes tájékoztatóját zavarta meg

Bede Zsolt Karácsony Gergelyék sajtótájékoztatóján (Forrás: Mérce élő videó/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem volt zökkenőmentes Karácsony Gergelyék péntek reggeli sajtótájékoztatója, amit a Blaha Lujza téren tartottak a feltétel nélküli alapjövedelemért (fna) indított európai polgári kezdeményezésről. Egy éven át tartó aláírásgyűjtő kampány indul, a cél pedig, hogy ne csak Magyarországon, hanem egész Európában bevezessék az intézményt. A szökőkút mellett tartott sajtótájékoztatón a Párbeszéd politikusai ismét a szélsőséges kormánypárti aktivistával, Bede Zsolttal találták szembe magukat.

Korábban, 2013-14-ben már volt egy aláírásgyűjtés, de az sajnos még nem volt elég sikeres, nem hallottak elegen a kezdeményezésről – mondta a sajtótájékoztatón az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület elnöke, Szentpéteri Györgyi. Most viszont elmondása szerint már rendelkeznek egy olyan erősséggel, mint a Párbeszéd Magyarországért, ami 2015-ben a zászlajára tűzte a kérdést. Szentpéteri szerint most a koronavírus-járvány is megmutatta, mi lesz akkor, amikor majd beteljesedik a robotizáció, emberek önhibájukon kívül maradnak munka nélkül. Reméli, ilyen körülmények között az emberek még inkább tudnak szolidaritást vállalni a másikkal, és nemcsak azt mondják, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék.

Karácsony Gergely főpolgármester Deák Ferencre hivatkozva mondta azt: nem az az ország boldog, ahol sok a gazdag, hanem ahol kevés a szegény. Magyarországon az elmúlt években sokan gazdagodtak meg, de közben egyharmad él létbizonytalanságban, kirekesztettségben, mondta. A Párbeszéd öt éve küzd az alapjövedelemért, a járvány pedig a főpolgármester szerint különösen időszerűvé teszi, hogy legyen egy biztos alap. „Magyarországnak különösen érdeke egy olyan erős, szociális EU, ami tesz az egyenlőtlenségek leküzdése érdekében” – tette hozzá a főpolgármester, aki szerint a magyar nemzet túlnyomó többsége támogatja az intézmény bevezetését. Épp ezért mindent meg is fognak tenni, hogy az ellenzék közös programjában ott legyen az fna.

Karácsony Gergely (Forrás: Mérce élő videó/Facebook)

Szabó Tímea társelnök következett, aki szerint a cél megszüntetni a szorongást, azt a kilátástalanságot, amit a járvány hozott magával. A politikus szerint minden felnőtt állampolgár számára garantálnák a 100 ezres, gyermekek számára az 50 ezres, várandós anyák számára a 150 ezres alapjövedelmet, miközben nyolc órás munkáért sem lehetne nettó 166 ezernél kevesebbet keresni.

Nehéz új dolgokat bevezetni Magyarországon – próbálta befejezni mondandóját Szabó Tímea, de nem volt könnyű dolga, mert ekkor már megjelent a sajtótájékoztatón a szélsőséges kormánypárti Bede Zsolt, aki egy plüsshomárral próbálta meglepni a felszólalókat. A sajtótájékoztató szervezői megkérték Bedét, hogy majd akkor kérdezzen, amikor erre lehetőség lesz, de őt azért nem lehetett egykönnyen lerázni, olyanokat kiabált még a helyszínen, mint hogy „lepusztul a város, mit csináltál egy év alatt, Kamu Geri.”