Egymilliárdnyi fejlesztésről ötletelhetnek a budapestiek

Egymilliárdnyi fejlesztésről ötletelhetnek a budapestiek

Kerpel-Fronius Gábor (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapestiektől vár ötleteket a főváros, hogy milyen fejlesztésekre költsön el összesen egymilliárd forintot. A főpolgármester-helyettes lapunk kérdésre azt mondta, szerinte nem okoz ez majd problémát a fideszes vezetésű kerületekben sem, hiszen ez nekik is jó. Bár az kiderült, hogy az esetleges visszaélések kiküszöbölésén még dolgozniuk kell.

Október elsejétől egészen év végéig egy online felületen – otlet.budapest.hu – várja a főváros vezetése az emberektől azt, hogy milyen beruházásokat látnának szívesen Budapesten. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes egy pénteki beszélgetésen ismertette, hogy az általuk részvételi költségvetésnek nevezett programra összesen egymilliárd forintot különítettek el.

Háromféle kategória van, amiben lehet ötletelni:

• Egész Budapest: A teljes fővárost vagy legalább három kerületet érintő elképzelések – itt végül kettő, egyenként 250 milliós fejlesztést fognak megvalósítani
• Gondolkodó Budapest: Humán és szociális jellegű projektek – itt végül öt, egyenként legfeljebb 50 milliós beruházás valósulhat meg
• Zöld Budapest: Fenntarthatósági és zöld tervek – itt ugyancsak végül öt, egyenként legfeljebb 50 milliós koncepciót váltanak valósággá

A beszélgetésen hangsúlyozták, hogy nem kidolgozott szakmai javaslatokat várnak, hanem tényleg ötleteket. Ezeket már idén elkezdik a hivatal munkatársai, szakemberei feldolgozni, megszűrni, kiválasztani, hogy melyek a valóban megvalósíthatók, melyek tartoznak egyáltalán fővárosi hatáskörbe. Amikor ezzel végeztek, a jónak ítélt projektből egy listát állítanak össze, amelyekből majd újra a budapestiek választhatnak, várhatóan jövő márciusban. A tájékoztatón az nem derült ki, hogy egészen pontosan milyen ötleteket várnak, éppen azért, mert nem szeretnék befolyásolni az embereket.

Az online térből egyébként szeretnének majd idővel kitörni, például egy-másfél órás ötletelő „játékokat” szerveznének, bár az kérdéses, hogy a járvány idején ez hogyan oldható meg.

Kerpel-Fronius Gábor lapunk kérdésére azt mondta, hogy a városháza nagyon sok illetékes osztálya be lesz vonva a folyamatba. Nem tart attól, hogy a fideszes kerületvezetésekkel ebben az ügyben probléma lenne, hiszen „a kerületeknek is jó, ha fővárosi költségvetésből jó dolgok létesülnek”.

Az ugyanakkor még kérdéses, hogy az esetleges üzleti érdekeket, visszaélésszerű próbálkozásokat hogyan tudják kiszűrni. A politikus megfogalmazása szerint erre még vissza kell térniük.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.