Itt van az ősz

Itt van az ősz

Zivatarlánc felhőzete Nagykanizsa felett 2020. március 3-án, képünk illusztráció. (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lehűléssel, esővel köszönt be az ősz pénteken – ez derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A tájékoztatás szerint országszerte nagyobbrészt erősen felhős időre számíthatunk, inkább csak rövid napos időszakok lehetnek. Reggel a Dunántúl nyugati részén, illetve helyenként északon már lehet eső, zápor, majd napközben a csapadék lassan egyre nagyobb területre terjed ki, ám a Tiszántúl nagy részét estig még nem éri el.

Konkrétan, a délelőtti, déli órákban nyugaton az eső, zápor mellett már megjelenhetnek zivatarok. Ezt követően délutántól a Dunántúlon egyre nagyobb számban alakulnak ki zivatarok, nyomukban felhőszakadás-szerű csapadékintenzitással, viharos (60-90 kilométer/órát elérő) széllel. A zivataros csapadékgócok gyorsan helyeződnek át délnyugatról északkelet felé. Elsősorban a Dunántúl déli és középső tájain heves zivatarok is várhatók, így lokálisan 90-100 kilométer/órát meghaladó szélrohamok és nagy méretű jég is előfordulhat. Kora este a zivatarrendszer várhatóan átterjed a középső országrészre, Duna-Tisza közére, majd éjszaka a keleti országrészre is. A felhőszakadások mellett éjfélig kiemelten a Dunántúl északnyugati részén területi átlagban is elérheti a csapadékmennyiség a 20-30 millimétert.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az Alföldön és a Dunántúl déli felén még elérheti a 25, 29 fokot, ettől északra 20, 24 fok várható.

Címkék: időjárás