Orbán Viktor megszólalásával együtt átírták a kormányhoz közeli média híreit az EU új migrációs stratégiájáról

Orbán Viktor megszólalásával együtt átírták a kormányhoz közeli média híreit az EU új migrációs stratégiájáról

Orbán Viktor a Magyar Nemzet logóját viselő Magyar Időket olvassa az átlogozás napján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Némi zavar támadt az elmúlt napokban a kormány által uralt médiában és a fideszes holdudvarban, miután – ahogy arról a Magyar Hang is beszámolt – szerdán bemutatták Brüsszelben az Európai Unió új migrációs tervezetét. Több helyen is módosítottak a korábban megjelentett anyagokon azt követően, hogy kiderült, Orbán Viktor még így is ellenzi a terveket.

Az új uniós bevándorlási stratégiát négy évvel azután ismertették, hogy a kötelező kvótákon alapuló előző koncepció megbukott, nagyrészt a V4-ek, valamint Szlovénia és Ausztria ellenállása miatt. A dokumentum most kizárólag azokkal az esetekkel foglalkozik, amikor egy harmadik országból érkező ember menedékjog iránti kérelmet nyújt be az uniós hatóságoknak, vagyis a „migránsok” gyűjtőfogalmon belül egy kisebb kategória tartozik ide. Az új uniós mechanizmus lényege, hogy már az EU területére lépve gyorsított eljárásban döntik el, hogy van-e esélye annak, hogy az érintett személy menekültstátuszt kapjon. Úgy tervezik, hogy öt nap alatt elvégzik ezt az első fázisos eljárást, ami tartalmaz ujjlenyomatvételt, egészségügyi és biztonsági vizsgálatot. Többször leszögezték, hogy nincs semmiféle kötelező kvóta, ugyanakkor kötelező valamilyen segítséget nyújtani: ez lehet menekültek áthelyezése, vagy úgynevezett támogatott visszatérés, illetve a kettő kombinációja. 

Úgy tűnt, a Fidesz által irányított kommunikációs gépezet a szerdai bejelentés után egy időre lefagyott, nem tudták, hogy miként kellene reagálniuk a jelenségre. Ahogy azt egy mikroblog észrevette, a Magyar Nemzet néven megjelenő kormánylap a koncepció bejelentését követően, szerdán este még üdvözölte, hogy elbukott, és új stratégiatervezetében már nem erőlteti az Európai Bizottság a kötelező kvótákat. Majd másnap délelőtt megváltoztatták a témáról szóló, előző nap kikerült cikkük címét, abból kimaradt az a rész, hogy „eltemették a kötelező kvótát”.

Érdemes felidézni, hogy szerdán még Hidvéghi Balázs, fideszes európai parlamenti képviselő is úgy nyilatkozott, hogy a koncepcióban szereplő kitoloncoláshoz (a támogatott visszatéréshez) Magyarország kész segítséget nyújtani. Előzőleg, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pedig arról beszélt, hogy a migrációs megállapodás-tervezet „óvatos derűlátásra” szolgáltat alapot. A fideszes képviselő jelentős előrelépésként értékelte, hogy a paktum elfogadja azt a megközelítést, hogy a tagállamok eldönthetik, milyen álláspontot képviselnek a migrációval kapcsolatban. Azt is közölte ekkor még, hogy „Magyarország hozzájárul az európai szolidaritáshoz, amikor az EU külső határait védi”.

Majd változott a kommunikáció iránya. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, miután lengyel és cseh kollégájával együtt másfél órán keresztül tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével azt mondta: „az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi”.

A Magyar Nemzet mellett máshol is módosítottak a szerdai uniós bejelentés és a miniszterelnök csütörtöki megszólalása után.

Szerdán este még az állami hírügynökség, az MTI is azzal a címmel jelentetett meg egy hírt, hogy „Migrációkutató Intézet: konszenzusos javaslatot készített az Európai Bizottság”. Ennek címét aztán csütörtök délután az MTI módosította. Azt küldték ki a hírszolgáltatásuk használóinak, hogy „Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a szeptember 23-án, szerdán 21:27 órakor kiadott, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettesének M1-nek adott nyilatkozatát feldolgozó anyagunk címe helyesen: »Illegális bevándorlás – Migrációkutató Intézet: konszenzusra törekedett az Európai Bizottság a migrációs csomag kidolgozása során«.” A hírnek nemcsak a címén, de a törzsszövegén is módosítást hajtott végre az MTI, mint írják: „Az 1. bekezdés helyesen: Konszenzusra törekedett az Európai Bizottság a migrációs csomag kidolgozása során, »ez részben sikerült is« – értékelt Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 szerda esti műsorában. Az eredeti szövegben ez a rész még úgy szerepelt: „Kifejezetten konszenzusos migrációs javaslatot dolgozott ki az Európai Bizottság – értékelt Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 szerda esti műsorában.

Ez a mondat eredetileg, a köztelevízió adásában így hangzott el: „Kifejezetten konszenzusos javaslatot szeretett volna letenni a von der Leyen Bizottság”. Tehát Janik semmilyen konszenzusra „törekedésről” nem ejtett szót, mint ahogy módosított hírében az állami hírügynökség állítja. A kormány elemzőintézete, a Századvég által alapított Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettesének az Orbán-nyilatkozat előtt még az volt véleménye, hogy a tervezetet „a jobboldal tárgyalási alapnak gondolja, míg ahogy haladunk balra a politikai skálán, ott egyre nagyobb elutasítással találkozunk”.

Egy másik kormány-háttérintézmény, a Schmidt Mária-féle XXI. Század Intézet is megszólalt a témában, szintén még Orbán Viktor előtt. Deák Dániel, az intézet vezető elemzője az M1 csatornán csütörtök délelőtt még úgy vélekedett, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kompromisszumos megoldást szeretne a migráció kezelésére, az új migrációs paktum igyekszik minden tagállam álláspontját tükrözni.

Nem ez az első eset, hogy Deák Dániel álláspontját néhány órán belül felülírja az élet és Orbán Viktor. Tavasszal, az első hullám kezdetén a Tv2 esti hírműsorában, a Tényekben Deák még bírálta a vírus miatti iskolabezárás tervét, majd két és fél órával később a miniszterelnök bejelentette, hogy a következő oktatási naptól már nem lesz tanítás az iskolákban.