Kovács Gergely: Úgy tűnik, nem szokták meg, hogy védekezniük kell

Kovács Gergely: Úgy tűnik, nem szokták meg, hogy védekezniük kell

Kovács Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, a hegyvidéki önkormányzat képviselőinek legfőbb problémáját a Magyar Kétfarkú Kutyapárt vezetője, Kovács Gergely jelenti. Erről tanúskodnak legalábbis az utóbbi napokban kikerült videók, amiken előbb egy MSZP-s, majd egy KDNP-s politikus szállt bele Kovácsba. Tették ezt ráadásul igencsak érzékenyen, már-már sértődötten, amiért politikustársuk merészelte firtatni az ügyeiket.

Az MSZP-s Vincze Géza lelkét az kavarta fel, hogy a kétfarkúkutyás képviselő a Klubrádiónak adott egy kritikus nyilatkozatot. „Hát elmondom őszintén, ő azzal kezdte, hogy ő neki nagyon kevés a fizetése. Azért kevés a fizetésed, mert elvontad a bizottságit. Ez a tény. Azt kell mondani, hogy hülye vagyok, és ezért kevés a fizetésem. A másik az, hogy végig, végig egy órán át ekézett bennünket. Ezt én kikérem magamnak! Ez a testület régóta működik. Te pedig egy rohadt rendes szót nem mondtál, úgy mint, ahogy most. Így szórta ránk az igét egy óra tíz percen keresztül! Én ezt kikérem magamnak, és csináljunk valamit, mert ez így nem lesz jó” – fejtegette a szocialista politikus a testületi ülésen, amiről a 24.hu számolt be elsőként.

Vincze problémája itt az volt, hogy Kovács Gergely a testület vezetőjeként megszüntette a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságot. Tette ezt azért, mert úgy érezte, az nem végez érdemi munkát. Az MKKP oldalán a hegyvidéki képviselő azt írta, „bohóckodás az egész, lehetetlen ellenőrizni, hogy valósak-e a közölt adatok és ha esetleg valakiről kiderül, hogy valótlanságokat ír bele, azért se jár semmi bünti.” Kovács szerint ezt meg is szavazta a testület, de félmegoldás született, mert a rajta kívüli tagokat dr. Péczely Attila fideszes képviselő módosító indítványára áthelyezték a jogi bizottságba.

Közben az MKKP részéről összehasonlították az idei és tavalyi vagyonnyilatkozatokat, kiemelve például, hogy Pokorni Zoltán kormánypárti polgármester „bukott egymillió forintot.” A KDNP-s Gidófalvy Dénesnél arra jutottak, hogy gazdagodott több millió forinttal, „aminek nem látni okát.” Leveleztek is a képviselővel, így derült ki, hogy nem öt-, hanem hárommillió forintról van szó, továbbá Gidófalvy a tavalyi vagyonnyilatkozatába elfelejtette beírni a megtakarítását, az ideibe pedig a jövedelmét.

Gidófalvy a történtek miatt a testületi ülésen ment neki Kovácsnak, azt állítva, hogy ő egy „elszabadult kutyaként mar bele emberekbe.” A KDNP-s politikus szerint nem mindenki olyan lelkiállapotú, hogy ezeket a támadásokat el tudja viselni. A képviselő úgy látja, nem volt szép dolog Kovácstól a nyilvánosság elé fordulni, helyette fel kellett volna hívnia őt, hogy milyen problémával szembesült. „Ez az ügy nem ide tartozik” – állította Gidófalvy.

Megkerestük Kovács Gergelyt, arról kérdezve őt, miért válthat ki ekkora ellenérzéseket a kerületben. – Az, hogy mi utánanézünk a dolgoknak és megírjuk ezeket, eddig annyira nem volt divat itt – fejtette ki az MKKP vezetője. Az elején szerinte még próbálták pacifikálni őt, hogy megszavaznak neki bizonyos dolgokat, ha cserébe nem kritizálja a többieket.

Olyan nagy dolog Kovács szerint Gidófalvy vagyonnyilatkozatában sincs, nagy titkok nem szerepelnek benne, „az zavarja inkább őket, hogy kiderülnek olyan dolgok, amik évek óta nem.” Pedig úgy látja, Pokorni Zoltánról volt egy jobb kép az emberekben, számára is szimpatikusabb volt az önkormányzat – mindaddig, amíg tagja nem lett. „Úgy tűnik, nem szokták meg itt, hogy védekezniük kell” – mondta Kovács. De miért nem, mit csináltak akkor eddig az ellenzéki képviselők? – kérdeztük. Az MKKP-s politikus szerint azért dolgoznak ők is, ott van például Élő Norbert vagy a momentumos Hajnal Miklós, akik „azért elolvassák az előterjesztéseket és hozzászólnak”, de a képviselői munka, úgy látja, nemcsak ez. Meg kell nézni például a közbeszerzéseket is, ezt a fajta munkát pedig eddig szerinte annyira nem erőltették. Pedig eléggé triviálisak például a túlárazások, ahogy látja.

Kovács Gergely az MSZP-s képviselőtársa felszólalását is szürreálisnak találta. Róla elmondta, azóta szavazza meg a dolgokat a Fidesznek, hogy átkerült abba a bizottságba, amelyikben szeretett volna lenni. Miközben Kovács úgy látja, semmi jelentősége, ki melyik bizottságban ül, így is be lehet menni, előterjesztéseket lehet tenni, de ez már kevésbé érdekli a politikustársait.

Örül neki, hogy így sikerült felbosszantania a többi helyi politikust? – érdeklődtünk. A kétfarkúkutyás politikus szerint melós azért átnézni a rengeteg iratot, sokat is dolgoznak, ebből a szempontból pedig dicséret, hogy ez zavarja a többi képviselőt. „Azért nem a világ legkellemesebb érzése, mikor hat ember fél órán át kiabál veled, de hát ki lehet bírni ennyit” – tette hozzá.

Kovács Gergely közben az önkormányzat egyes szerződéseihez is szeretne hozzájutni, de eddig hiába levelezett, nem járt sok sikerrel. Így közölte, polgári peres eljárást indít az önkormányzattal szemben. Ennek ellenére a jegyző még legutóbb is állította, harminc napon belül mindenre válaszolnak.