Lázár János: Egy politikus ne gazdag legyen, hanem anyagilag független

Lázár János: Egy politikus ne gazdag legyen, hanem anyagilag független

Lázár János fideszes országgyűlési képviselő segít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársainak a Csongrád-Csanád megyét jelző tábla kihelyezésében Gátérnél a 451. számú úton 2020. június 4-én. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A személyiségnek döntő hatása van arra, hogy a politikus milyen politikát csinál, hogyan alakítja a világ folyását – fogalmazott Lázár János az M5 műsorában. Az országgyűlési képviselőt, korábbi kancelláriaminisztert David Lough brit szerző Nincs több pezsgő – Churchill és a pénz című kötetéről kérdezték, amely Csepreghy Nándor egykori miniszterhelyettes és Lázár János közös kiadásában jelent meg magyarul.

A „XXI. század elején is aktuális” brit gazdaságpolitikán túl az egykori miniszter a politikusi személyiségről is szót ejtett a beszélgetésben. Mint mondta, az a legfontosabb kérdés, hogy egy politikus személyes függőségei a döntéseiben elhanyagolhatók-e, függetlenné tudja-e magát tenni, megőrzi-e az integritását. – A XX. század első felében a brit politikusoknak saját maguknak kellett előteremteniük a pénzt a választásai kampányukra, és Churchill az újságírói munkájával keresett annyi pénzt, hogy hat évtizedes, fantasztikus politikai karrierbe foghatott – fogalmazott Lázár János. – Mi, politikusok már megtanultuk, hogy a politikában a nyelv használata, ismerete, birtoklási képessége, kifejező ereje mennyire fontos – tette hozzá Churchill irodalmi munkásságára utalva.

https://www.facebook.com/lazarjanosfidesz/posts/787441095321352

Churchillnek remek humora volt, mondta a politikus, és a könyvet azért is ajánlja, mert angol humorral van tele. S bár az egykori angol miniszterelnök tevékenysége számunkra nem mindig volt kedvező, hiszen az politikájának eredményeként bombázták a szövetséges csapatok Budapestet, de munkássága a politikusoknak így is „izgalmas és érdekes”, és rávilágít a gazdaság és a politika összefonódására. Hiszen Churchill asztalánál médiamogulok és legbefolyásosabb iparmágnások ültek – hangsúlyozta Lázár János. – De soha nem hozott olyan döntést, amit gazdasági érdekek diktáltak, megőrizte függetlenségét – tette hozzá.

Ezek után a korábbi miniszter azt mondta, a mostani erkölcsök szerint nem lehet mérni Churchill tevékenységét, hiszen a brit politikus nem szeretett adót fizetni, megrögzött szerencsejátékos volt, és nyakig merült az élvezetekben.

Fontos-e, hogy egy politikus hogyan kezeli magánemberként a pénzt – kérdezte a műsorvezető, Csőre Gábor. – Mindenkinek törekednie kell a függetlenségre, egy politikusnak nem szabad, hogy a pénzszerzés legyen a tevékenysége fókuszában. Egy politikus ne gazdag legyen, hanem független. Ez a legfontosabb – válaszolta Lázár János.

– Hat évig dolgoztam a kormányban, és a politikai emlékezet nagyon foglalkoztat. Nem csak az, hogy mi marad az ember után, hanem hogy az hogyan íródik meg – indokolta végül a kötet kiadását Lázár János. Churchill vidéki házában járva a magyar politikus megtapasztalta a személyi kultuszt személyi kultusz nélkül. – Nem ördögtől való az, ha a politikusnak van köze a pénzhez, a gazdasághoz, a kérdés, hogy hol a határ. Politika nem létezhet gazdasági háttér nélkül – vonta le a végkövetkeztetést.

Lázár János 2011-ben, még hódmezővásárhelyi polgármesterként az anyagi függetlenség kapcsán a városi közgyűlésen még úgy fogalmazott, hogy „akinek nincs semmije, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér”.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.