Müller Cecília: Lassult a járvány terjedése Magyarországon

Müller Cecília: Lassult a járvány terjedése Magyarországon

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiss Róbert alezredes az operatív törzs keddi tájékoztatóján elmondta, a kormány szerdán tárgyal a Magyarország teljes schengeni belső határszakaszára elrendelt határellenőrzés meghosszabbításáról. Hozzátette, szeptember óta több mint 72 ezer tehergépjárművet engedtek be az országba.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elsőként a friss adatokat ismertette. 851 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 25 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 757 főre emelkedett. 5173-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 19 637 fő. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 54 százaléka, a gyógyultak 39 százaléka budapesti. 755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. Az Operatív Törzs jelenleg 26 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet,126 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

A tiszti főorvos ezt követően figyelmeztetett, hogy megváltozott a járvány dinamikája. Mint mondta, az első hullámban a járványgörbe ellaposítása volt a cél, a második hullámban ezzel szemben már más stratégiát alkalmaznak, és úgy tűnik eddig sikerrel. A 34. és 36. hét között hétről-hétre megháromszorozódott a fertőzöttek száma, ezt követően valamelyest lassult a növekedést. Ez tulajdonképpen egy kedvező adat, hiszen amíg korábban meghaladta a kettőt a reprodukciós ráta, addig ez mostanra az 1 közelében van. Vagyis korábban egy fertőzött két embernek tudta továbbadni a betegséget, most azonban már csak 1-nek. Lassulni látszik tehát az emelkedés – fogalmazott Müller Cecília, arról azonban nem beszélt, hogy rendkívül keveset tesztelünk, és nagyon magas a pozitív tesztek aránya.

– Korcsoportok tekintetében is változott a járvány, hiszen most elsősorban a fiatalok körében terjed a vírus – ismertette az adatokat a tiszti főorvos. – Területileg is eltérést látunk, hiszen amíg tavasszal gócokban regisztrálták a fertőzést, most az ország minden szegletében jelen van a kórokozó, és bárki hordozhatja a betegséget. Ezért is fontos, hogy mindenki tartsa be a szabályokat – kérte Müller Cecília, aki hosszan sorolta a házi karantén „kellemetlen” szabályait: hogyan lehet egy háztartásban élni egy gyanús, vagy fertőzött személlyel, a kézmosástól a ruhák tisztításán át a fertőtlenítésig. Ugyanilyen fontos a munkahelyi higiénés szabályok betartása. A cél az, hogy mindenki élje tovább a megszokott életét, vagyis minél hamarabb térjen vissza a normalitáshoz – foglalta össze.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, Csehországgal ellentétben nálunk nincs napirenden, hogy további szigorítást vezessenek be, mert a járvány Magyarországon stagnál.

Hangsúlyozta, nincs akadálya, hogy a karitatív szervezetek ruhát fogadjanak járvány idején. Nem árt azonban két napig pihentetni az adományt, majd kimosni a ruhákat, legalább 60 fokon – mondta a tiszti főorvos.

Müller Cecília szerint az egészségügyi dolgozókat is érintheti a megbetegedés, ezért kell egyéni védőeszközt hordani a munkahelyeken – reagált a győri kórházban egyre nagyobb mértékű fertőzés hírére. – Ebben a helyzetben is lehet élni a kirendeléssel – mondta, vagyis azokba az intézményekbe is átcsoportosíthatnak személyzetet, ahol sokan fertőződnek meg.

Milyen maszkot javasolnak napi 8-10 órás használatra – hangzott az újabb kérdés. – Munkahelyen nem kötelező a maszk viselése általában, de számos munkahelyen mégis az. Az egyszerhasználatos maszkot 4-5 órán át lehet viselni, de szüneteket is ajánlanak, mindenki „menjen ki a szabadba szellőzni”, textilmaszkból is több legyen az embernél, tüsszentés, köhögés esetén cserélni kell a védőfelszerelést – ajánlotta Müller Cecília.

A társasházi járványügyi védekezés kapcsán a tiszti főorvos elmondta, óriási az egyéni felelősségünk, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a fertőzést. A közös használatú helyiségekben hordjunk maszkot, és többször kell takarítani, a lépcsőházban is, különös tekintettel a kilincsekre, és minden olyan felületre, amelyet sokan megérintenek.

Müller Cecília elárulta nem céljuk a halasztható egészségügyi beavatkozások felfüggesztése. Azt szeretnék, hogy működjön az ország, és igénybe vehetők legyenek az elektív beavatkozások, minél hosszabb ideig – fogalmazott.

A tájékoztató végén Kiss Róbert elmondta, ha egy vásárló nem teszi fel az üzletben a maszkot, akkor a kereskedő köteles felszólítani, hogy a „mulasztást szüntesse meg”, ezt követően ki kell küldenie a boltból, ha a vevő erre sem hajlandó, akkor a tulajdonos hívhatja a rendőröket, akik a „szükséges intézkedéseket bevezetik”. Ehhez nem volt szükség létszámbővítésre, a jelenlegi állomány az egyéb munkája mellett látja el ezt a feladatot – mondta az alezredes.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.