Varga Judit szerint a Momentum irányítja az Európai Bizottság alelnökét

Varga Judit szerint a Momentum irányítja az Európai Bizottság alelnökét

Varga Judit igazságügyminiszter (Fotó: Varga Judit / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem szerepelhetnek a momentumosok a köztévében? Varga Judit igazságügyminiszter szerint akkor használják a közösségi médiát ilyen és ehhez hasonló tanácsok is elhangzottak Varga és a Momentum EP-képviselőjének, Donáth Annának a kedd esti vitáján.

Varga Judit igazságügyminiszter Donáth Annával, a Momentum európai parlamenti képviselőjével állt ki vitára kedden este, amit online közvetítettek, és amit ugyan eredetleg nyáron tartottak volna, de a koronavírus akkor ezt meghiúsította. A régen várt eseményt Földi-Kovács Andrea, a kormánypárti HírTV műsorvezetője moderálta, ám kritikus kérdést csak az ellenzéki párt képviselője kapott.

A kormánypárti Hír TV műsorvezető által felvetett témák a következők voltak:

  • Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke kijelentései, aki egy interjúban beteg demokráciának nevezte Magyarországot, amire Orbán Viktor azt jelezte, hogy felfüggeszti a kétoldalú diplomáciai kapcsolatot az Európai Bizottság alelnökével, és lemondásra szólította fel a biztost.
  • Milyen a francia és az angol választási rendszer? (Amely a jogállamiság és a magyar választási rendszer és annak Fidesz-kormány alatti átalakítása kapcsán került elő, de konkrét válasz egyik fél részéről sem született.)
  • Hogy fér össze a jogállamisággal, hogy a Momentum összefogna a DK-val a 2006-os események után?
  • A magyar RMDSZ helyett egy román párt, az USR mellett kampányolt a romániai önkormányzati választás előtt Fekete-Győr Andás, a Momentum elnöke.
  • Mi a véleménye a vita résztvevőinek az EU Tanácsa német elnökségének az EU-s pénzek jogállamisághoz kötését célzó javaslatáról?

Varga Judit úgy vélte, nem tehet sértő, értékelő kijelentéseket a Bizottság alelnöke, és tartják magukat az álláspontjukhoz az interjúval és a diplomáciai kapcsolat megszakításával kapcsolatban. Donáth Anna elmondása szerint jó munkakapcsolatot ápol Jourovával. Nem tartja szerencsésnek, ha nem szó szerint idézték, mivel szerinte nem Magyarországot bírálta, hanem a demokrácia állapotát, és ha a jogállamiság szétesőben van, az a demokrácia beteg állapota.

Varga Judit szerint álhírekre épít Jourová, és azt sem tartja etikusnak, hogy Jourová szivárogtatott a jogállamisági jelentés tartalmából. Varga Judit szerint nem lehet meghatározni a jogállamiságot, legfeljebb szakmai diskurzusokat lehet tartani. Vannak elemei a jogállamiságnak, de nincs abszolút jó vagy rossz jogállamiság. – Vajon a demokratikusan megválasztott kormány nem érdemel tiszteletet? – tette fel a kérdést.

A jogállamisággal kapcsolatban hosszas pengeváltás alakult ki, melynek során kiderült, hogy a 8 éven át az Európai Parlamentben politikai tanácsadóként dolgozó Varga Juditot elmondása szerint az elkeseredettség és a csalódottság motiválja, mivel számára az derült ki, hogy az Európai Unióban nem minden tagállamot egyenlőképpen véd a jog. – 2006-ban mélyen hallgattak az európai intézmények, pedig politikai nyomás alatt álltak a magyar bíróságok – mondta.

„Liberális diktatúra” van

A beszélgetés viszonylag hamar eljutott addig a kérdésig, hogy nem aggályos-e a Momentumnak a politikai összefogás a DK-val. Donáth Anna azt felelte: a Momentum nem létezett még ekkor, azt viszont pártja sosem állította, hogy minden zökkenőmentesen és megbocsáthatóan zajlott 2006-ban. Nekik mindkét oldal meghaladása a céljuk, mondta. Az, hogy milyen szövetségben indul a Momentum a választáson, a Fidesz által a választási törvénnyel létrehozott helyzet is befolyásolja, amely egy monolit ellenzéki tömböt kíván meg. – Nem fogunk olyan szövetségbe belemenni, ahol a demokráciával, jogállamisággal történik valami. Nem térünk vissza 2010 előtti időkhöz sem – mondta Donáth.

Varga Judit szerint pusztán liberális diktatúráról van szó a jogállami kifogások esetében, konkrétumok nélkül, „overall picture“ alapján ítélik el Magyarországot, ami szerinte arról szól, hogy „általában nem vagy ideológiailag megfelelő”.

Donáth szerint viszont oka van a kritikáknak, amelyet nem csak a liberális oldalhoz tartozó, hanem keresztény-konzervatív európai politikusok is megfogalmaznak. Varga viszont úgy véli, ennek az az oka, hogy a konzervatív Európai Néppárt is útkeresésben van,  és elmondása szerint az EP-képviselők egyharmada bevallotta neki, hogy azért kritizálja Magyarországot, mert politikai okból nem tehet mást, az otthoni közvélemény ugyanis nem viselné el. Szerinte irigylik a magyar politikusokat, amiért „szabadon beszélhetnek”, valamint azt is kifejtette, hogy szerinte egyrészt a sajtó félretájékoztatja az uniós politikusokat is Magyarországgal kapcsolatban, másrészt arra utalt, hogy a háttérből szerinte a Momentum irányítja a Bizottság alelnökét, amiről Donáth Anna azt mondta, hogy erre a biztosnak nincs szüksége, sok forrásból tájékozódhat.

A választási rendszer kapcsán Donáth Anna azt emelte ki, hogy a szavazatok kevesebb mint felével kétharmados többséghez juthatott a Fidesz az általa tető alá hozott választási törvény alapján. Ekkor érkezett az angol és a francia választási rendszerrel kapcsolatos kérdés, ám arra egyik fél sem vállalkozott, hogy ezeket a választási rendszereket elemezze, Donáth Anna megjegyezte, hogy azokban olyan biztosítékok vannak, amelyek a magyar választási rendszerben nem.

Konstruktív ellenzékre vágyik Varga Judit

A beszélgetés csapongóvá vált, a jogálamisági kifogásokat nem sikerült egyenként kibontani, Donáth Anan a választási törvény igazságtalan és aránytalan átírását említette és azt, hogy a Legfőbb Ügyészség élére pártkatonát ültettek, ami oda vezet, hogy Polt Péter blokkolja bizonyos ügyek kivizsgálását, amire Varga Judit válasza az volt, hogy uniós átlagban jóval több ügyben emelnek vádat Magyarországon, mint más országokban.

Konstruktív vitákra és konstruktív ellenzékre vágyik, fejtette ki Varga Judit, amit Donáth Anna azért tartott furcsának, mert ez az első alkalom, hogy Varga leül velük vitázni, valamint nem szerepelhetnek a köztévében sem, amire Varga Judit a közösségi médiát ajánlotta a képviselő figyelmébe. Arra a felvetésre pedig, hogy miért maradnak üresen a kormánypárti képviselők székei, amikor az ellenzék parlamenti vitát kezdeményez, azt válaszolta, hogy ez a képviselők egyéni döntése.

Varga többek között amiatt is kritizálta Donáth Annát, hogy “importált nyugati divatokat” hoznak Magyarországra, és az olimpiáról szól népszavazási kezdeményezéssel „elvették az emberek álmát”. Donáth Anna viszsont azt vetette a miniszter szemére, hogy a kormány azoktól vesz el pénzt, akiknek a kiemelkedéshez erre a legnagyobb szüksége lenne, utalva arra, hogy Iványi Gábor-féle egyházi fenntartású felzárkóztató intézményektől és L. Ritók Nóra Igazgyöngy Alapítványától is pénzt vontak el a koronavírus-válságra hivatkozva, szerinte politikai okból. Varga Judit szerint speciális esetekről van szó, és „más szervezetek megfelelően fogják ellátni“ az érintetteket.

Azzal a felvetéssel kapcoslatban, hogy az RMDSZ helyett az USR-nek kampányolt Fekete-Győr, Donáth Anna kifejtette: nagyon fontos a kisebbségek védelme a Momentum szerint is – ebben a kérdésben egyetértés volt a felek között – de Donáth Anna is a Progresszív Szlovákiának segített a szlovákiai választásokon, mert úgy látja, jobban tudják képviselni a magyarok érdekét. – Nem azon múlik a képviselet, hogy valaki milyennek született, hanem hogy komolyan gondolja, hogy képviselni akarja ezeket az értékeket. Ehhez a politikai mainstreambe kell emelni a kisebbségvédelmet, ezért jött létre a Progresszív Szlovákia magyar szárnya. Nem hiszek az etnikai alapú politizálásban – szögezte le Donáth, aki elmondása szerint attól, hogy nem cigányok, épp úgy elvárja a magyar országgyűlési képviselőktől is a romák képviseletét.

Varga Judit szerint ez sérti több százezer ember érzékenységét. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy az őshonos kisebbségek védelme nem kapott helyet a jogállamisági jelentésben, és kérte Donáth Annát is, hogy képviselje az ügyet az Európai Uniós munkája során.

Lex Gyöngyöspata: a miniszter szerint a józan ész diktálta

Ezután a romakérdésre terelődött a beszélgetés, Varga kifejtette, hogy az EU Alapjogi Ügynöksége 2018-as jelentése szerint a fideszes romastratégia nagy eredményeket hozott. Egy kormány az elesettek integrációját nem fogja megoldani, de nem lehet mondani, hogy a kormány ne tett volna meg mindent, vélte. Elmondása szerint munka becsületét akarták megadni az embereknek, a kötelező óvodai ellátás is a felzárkóztatást szolgálta, Vecsei Miklós miniszteri biztosként pedig szerinte fantasztikus munkát végez. Donáth viszont úgy vélte, ezeknek a pénzeknek a nagy része nem olyan programokra ment el, amivel változást lehet elérni, és az új EU-s romastratégia bevezetője is komoly kritikákat fogalmaz meg az aktuális helyzettel kapcsolatban.

Szóba került a Lex Gyöngyöspata, amelyről Varga Judit azt mondta: a józan ész diktálta a törvényt, a szegregáció miatt kártérítésért pereskedő romák ugyanis kihasználták a törvényt és visszaéltek vele, de azt nem fejtette ki, mely jogszabályt sértettek meg az érintettek.

A német elnökség javaslata kapcsán Varga Judit azt mondta, az abszurd, hogy felül akarják írni a szerződés szövegét, hiszen ha sérül a jogállamiság, már ott a hetes cikkely szerinti eljárás, amit viszont sosem sikerült végigvinni, most viszont az uniós pénzügyi érdekek védelmére hivatkozással ezt meg akarják kerülni. Nem a jogállamiság a hunyó, hanem azok, akik nem akarnak másoknak fizetni szolidaritás alapján, a fukar négyek (Svédország, Hollandia, Ausztria és Dánia). Elmondása szerint nem látja azt a konkét jogi normát, amelyet Magyarország megsértett, és ez szerinte mélyen sérti a jogálllamiságot.

Donáth Anna viszont nem érti, mi ebben az újdonság, hiszen ebben állapodtak meg az uniós csúcson is. Elmondása szerint azt tekinti célnak, hogy az „EU-s pénzeket ne a fejünk fejett lopják el”, és bármilyen szankciót elképzelhetőnek tart, ha az nem bünteti a magyar állampolgárokat is egyben.

Mi a keresztény Európa?

A jelen lévő, ötven fős közönség nem kérdezhetett, a résztvevők a műsorvezető által felolvasott közönségkérdéseket kaptak, amelyek során előkerült, nem kínos-e, hogy a Fidesz ellen fordulnak a szövetségesei – ez volt az egyetlen kritikus élű kérdés, amit az este során a miniszter kapott, aki szerint az Európai Néppárt is útkeresésben van, belement a liberális versenybe, és gondolkodnia kell azon is, hogy a keresztény Európa szóösszetételt használja-e.

Azt Donáth Anna kérdezte meg, hogy mi a keresztény Európa, amire a miniszter azt válaszolta, hogy az, ahol meg merik mondani a véleményüket a bevándorlásról és a kereszténységről. – Szegény Tuskot hagyjuk, elég sok problémája van – reagált Varga arra a felvetésre, amely Tusk Magyarországot kritizáló kijelentéseiről szólt.

A kormánypárt holdudvarába tartozó, fiataloknak szóló közéleti fesztivál, a Tranzit szervezői a Garázsvitáknak nevezett sorozattal pótolják az augusztus végére tervezett, de az egyik szervező koronavírus-fertőzése miatt végül elmaradt Tranzit Fesztivált. A vitákra ötven fős közönséget engednek be, a többi érdeklődő élőben követheti a beszélgetést a Facebookon. A Donáth Anna-Varga Judit vitát a Tihanyba tervezett fesztiválon tartották volna meg, a fesztiválprogramban ezen kívül Mesterházy Attila-Szijjártó Péter-vita is szerepelt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.