A református egyházhoz kerülhet a Kaposvári Egyetem

A református egyházhoz kerülhet a Kaposvári Egyetem

Kaposvári Egyetem (Fotó: Wikipedia, Belovai Pál)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


A Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem (SZIE) összevonásával létrehozott intézmény csaknem összes kara a református egyházhoz kerülhet – értesült a Népszava. Konkrétan a gazdasági, a pedagógiai és a művészeti karról van szó, míg az agrár maradhat a SZIE kötelékében. Minderről a lap szerint tárgyalások folynak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a kaposvári önkormányzat és a református egyház között.

Utóbbi zsinata ugyanakkor azt közölte, „egyelőre nincs döntés az ön által felvetett ügyben.” Az ITM szintén arról tájékoztatott, hogy a karok egyházi tulajdonba adására vonatkozó döntés nem született. A minisztérium hozzátette viszont azt is, hogy a kormány minden kezdeményezést támogat, ami a magyar egyetemek fejlesztését, az oktatás színvonalának emelését szolgálja. Az összeolvadás céljának a hazai agrárképzés megújítását, a nemzetközi versenyképesség növelését látják.

A kétharmad idén májussal döntött a felsőoktatási törvény módosításáról, így arról, hogy a Kaposvári Egyetem egyesül a Szent István Egyetemmel, illetve a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon karával és az Eszterházy Egyetem gyöngyösi Károly Róbert campusával. Az így létrejött intézmény 2021. január 1-jével kerül alapítványi fenntartásba. A kaposvári ellenzék tiltakozott, petíciót indított az idén 20 éves egyetem függetlenségének megmentéséért. Ebből az lett végül, hogy Gelencsér Attila fideszes képviselő benyújtott egy módosító indítványt, hogy a SZIE-nek legyen két központja, az egyik Kaposváron. Az ötlet a bizottsági szakaszban elbukott, és végül Gelencsér is megszavazta a Kaposvári Egyetem beolvasztását. Szita Károly fideszes polgármester pedig arról beszélt: „józan ésszel belátható, hogy a kettő több mint egy.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.