A miniszterhelyettes szerint riogat Jakab Ferenc, a kormánnyal is dolgozó virológus

A miniszterhelyettes szerint riogat Jakab Ferenc, a kormánnyal is dolgozó virológus

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 3-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Voltak ilyenfajta riogatások az első hullámmal összefüggésben is” – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese péntek reggel az ATV-ben, amikor Jakab Ferenc szavairól kérdezték. Az interjút a 444.hu szemlézte.

A koronavírus-kutatócsoport vezetője mostanában többször, legutóbb éppen csütörtök este figyelmeztetett, hogy riasztó a magyar járványhelyzet, és „ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat, és baj lehet belőle”. Mint a 444 emlékeztetett, Jakab a pécsi virológuscsapat vezető kutatója, szeptember 21-én is ott volt az akciócsoportok ülésén Orbán Viktornál.

A műsorvezető erre visszakérdezett, hogy Jakab Ferenc riogat-e, mire Orbán azt mondta, hogy a számok alapján stabilizálódott a fertőzések száma, a halálesetek száma az éves átlag alatt van, és a kórházi kapacitások is működnek. 

– Jelen pillanatban az látszik, hogy az a stratégia, amit az emberek választottak, működik – mondta a miniszterhelyettes. Szeptemberben az aktív fertőzöttek száma tízszeresére, a kórházban ápoltaké és a lélegeztetőn levőké pedig nyolcszorosára nőtt. Egy hónap alatt majdnem 150 fertőzött halt meg, október első két napján további 33 ember.

Orbán azt mondta, hallgatnak a virológusokra, és „nemzetközi összehasonlításban háromszor annyit tesztelünk, mint a WHO-protokoll”. A műsorvezető azt a WHO-ajánlást idézte, miszerint akkor van kontroll alatt a járvány, és akkor tesztelnek eleget, ha tartósan napi öt százalék alatt tartják a pozitív tesztek arányát. (Ez szeptember 10-e óta nem teljesült, pénteken 10 százalék felett volt az arány, és egész szeptemberben növekedett, miközben a hónap végére a tesztelés is visszaesett.)  Arról, hogy viszonyulnak a magyar tesztelési számok a WHO ajánlásaihoz, a Magyar Hang is írt korábban.