Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Máté-Horváth Nóra: Igen, sajnos már drámai a helyzet

Szerző: | 2020. október 02., 15:19 | Belföld

Máté-Horváth Nóra (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az, hogy nálunk lesz-e Bergamo, nemcsak rajtunk, orvosokon és ápolókon múlik, hanem a döntéshozókon és a civil társadalmon is. Csak remélni tudjuk, hogy hamarosan belátják, még a Szuperkupa-döntőnél is fontosabb a személyes interakciók számának minimalizálása – fejtette ki a Magyar Hangnak adott interjújában Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos.

A szakember nemrég nyílt levelével hívta fel a közvélemény figyelmét arra, hogy a szakemberhiány jelenti a szűk keresztmetszet a hazai egészségügyben. Most egyebek között az intenzív ellátás különlegességéről, a lassanként ellehetetlenülő ellátásról, a magukra hagyott intézményvezetők erkölcsi felelősségéről és a problémákkal való őszinte szembenézés szükségességéről is beszélt. 

„Ha problémát észlelünk, nem hallgathatunk: kötelességünk megszólalni. Meggyőződésem, ha egy problémát megfelelő hangnemben, másokat nem megbántva, nem személyeskedve és nem a pártpolitikai sárdobálás szintjére alacsonyodva fogalmazunk meg, akkor azzal jót teszünk” – fejtette ki korábbi megszólalásával kapcsolatban.


HIRDETÉS

A szakmai kamarák közlése szerint körülbelül kétezer aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos és nagyjából ugyanennyi intenzíves szakápolót tartanak nyilván. Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy ennyi szakember hány beteget képes ellátni, Máté-Horváth Nóra kifejtette: az ellátás sajátosságainál fogva egy időben valószínűleg ezer szakápoló sem dolgozik az ország összes intenzívén, akik kétezernél kevesebb instabil beteget képesek ellátni. És akkor még nem számoltunk kér fontos ténnyel: egyrészt nemcsak covidos betegek léteznének, az intenzív ellátásban ugyanúgy gondoskodniuk kell a vérmérgezésesekről, többszervi elégtelenséggel küzdőkről, égési sérültekről, autóbalesetesekről, vagy azokról, akik súlyos műtétben kivéreztek. Másrészt pedig a nővérek, orvosok is megfertőződnek a koronavírussal, ezáltal kiesnek 10-30 napokra az ellátásból.

„Attól, hogy hangosan mondják, hogy van elég intenzíves szakember és intenzíves ágy, még nem igaz. Az, hogy nálunk lesz-e Bergamo, nemcsak rajtunk, orvosokon és ápolókon múlik, hanem a döntéshozókon és a civil társadalmon is. Az operatív törzs bármikor reagálhat a helyzet súlyának megfelelően is a járványra. Csak remélni tudjuk, mi, szakmabeliek, hogy hamarosan belátják, hogy még a Szuperkupa-döntőnél is fontosabb, hogy a személyes interakciók számát minimalizáljuk, a maszkviselést szigorítsuk, a személyes jelenlétet az oktatási rendszerben alaposabban átgondoljuk. A járvány ugyanis emberről emberre terjed. Pont úgy, mint tavasszal” – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában a szakorvos.

Mire használható a gyorstalpalókon kiképzett intenzíves ápolók tudása? Miért különleges az intenzív terápiás ellátás? Mennyire súlyos a helyzet az intenzív osztályokon az átvezénylések miatt? Melyek az ellátórendszer legfőbb problémái? Milyen kormányzati intézkedésekre lenne szükség? Hogyan kezelik a helyzetet a végeken?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang október 2-án megjelent 2020/40. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/40. számban? Itt megnézheti!

Címkék: aneszteziológus, COVID-19, intenzív osztály, koronavírus, létszámhiány, Máté-Horváth Nóra


HIRDETÉS
Gulyás Gergely: December közepéig dőlhet el, mi legyen karácsonykor

Gulyás Gergely: December közepéig dőlhet el, mi legyen karácsonykor

Az eddigi intézkedéseket tartja fenn a kormány, ebben a jövő hétig változás nem várható – mondta a miniszter. Az iparűzési adó felfüggesztéséről sem döntöttek egyelőre. Gulyás Gergely inkább megint sorosozott a kormányinfón, és elmondta, kávézna-e George Clooneyval. Lapunk kérdéseit nem olvasták fel.

Mindenki magyar

Mindenki magyar

„Hallotta, mi van Amerikában? Hát, jó ez nekünk?” „Hát, már hogyne! Ez a Biden Karcsiék rokona, ne mondja már, hogy nem ismeri őket! Az asszony az a helyes védőnő!”

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest