Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Megszületett az „összefogás”-szavazó

Szerző: | 2020. október 03., 08:48 | Belföld

Szavazókör Jászberényben a 2019. november 10-i megismételt önkormányzati választáson (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A legutóbbi párttámogatottsági közvélemény-kutatásunk egy új jelenséget mutatott meg nekünk: az „összefogás”-szavazó születését – mondta a Népszavának Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója.

HIRDETÉS - AIP

Az elmúlt pár hónapban végzett országos, és helyi méréseik során arra figyeltek fel, hogy megnőtt az „egyéb pártot” választók aránya. Sok olyan válaszadó van, aki munkatársuk érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy csak egy ellenzéki összefogásra szavazna – mondta Pulai.

A Népszava megbízásából készített országos reprezentatív felmérésben emiatt először szerepelnek olyan választói vélemények, akik nem egy-egy párt, hanem az „ellenzéki összefogás” mellett tennék le voksukat. Míg júliusban 1 százaléknyian említették, hogy az összefogásra szavaznának, addig augusztusban és szeptemberben már 2-2 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében négy százalék az aránya ezen szavazóknak. 

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében változatlan, 30 százalék. Az ellenzéki táborban – az egy hónappal korábbihoz képest egy százalékos csökkenéssel is – a Demokratikus Koalíció (DK) a legerősebb párt 8 százalékkal, amit a Momentum 7 százalékos támogatottsága követ. Az MSZP és a Jobbik 6-6 százalékon áll, előbbi egy százalékkal csökkent augusztushoz képest. Az összes megkérdezett körében az LMP, a Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), és a Mi Hazánk Mozgalom (MHM) támogatottsága 1-1 százalék. A bizonytalanok aránya egy százalékpontot növekedett, jelenleg 37 százalék.

– Hibahatáron belül, de magasabb az érintett szervezetek és szavazók összesített támogatása, mint a Fideszé – mondta Pulai András, aki azt is kifejtette, hogy szerinte a pártok támogatottságának összeadása nem ad valós képet.

Címkék: ellenzék, ellenzéki összefogás, közvélemény-kutatás, Publicus Intézet, Pulai András


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest