Orbán Viktor szerint nem minden orvos jár majd ugyanolyan jól a béremeléssel

Orbán Viktor szerint nem minden orvos jár majd ugyanolyan jól a béremeléssel

Orbán Viktor maszkban (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányfő szerint a költségvetés dupla annyi pénzt fog szánni az orvosi bérekre, de ez nem érint majd azonosan minden orvost. Eközben arra készülnek, egyszerre akár 400 ezer ember is koronavírusos lehet. A nagy port kavart homoszexuális karaktereket is tartalmazó mesekönyv kapcsán pedig úgy vélte: a homoszexuálisok „hagyják békén a gyerekeinket”.

– Nekünk már elegünk van a vírusból, de a vírusnak nincs elege belőlünk, akar bennünket – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Elmondta, a szakértők szerint a legnagyobb terhelés esetén egyszerre kétszázezer ember betegedhet meg koronavírussal, akiknek ellátásához 16 ezer kórházi ágyra, illetve 800-1000 légzőkészülékre lehet szükség. A kormány inkább duplán számol, ezért felkészül akár 400 ezer ember egyidejű megbetegedésére is, akiknek 32 ezer kórházi ágyra lehet szüksége.

Arról is beszélt, a betegek ellátáshoz megfelelő számú orvosra, ápolóra van szükség, akiknek külön köszönettel tartozunk, hiszen vezényelni kell őket az országban, viszont a vírus felszálló ága miatt az átszervezés elkerülhetetlen. – Nem mondom, hogy zúgolódnak, de senki sem boldog – jegyezte meg az egészségügyben dolgozókról.

Arról is beszélt: a járvány nem ellene, hanem inkább mellette szól az orvosbérek nagyarányú rendezésének. – Most összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében áttörő erejű javulást kell elérnünk – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy létrehoznak egy új, egészségügyi munkajogviszonyt, egy speciális, egységes szabályrendszert. Az emelés mértékéről azt közölte: a költségvetésből dupla annyi pénzt fognak az orvosbérekre szánni, „lehet mondani a duplázódást”, de nincs egységes szám. – Ha egy rezidens keresett eddig 300 ezer körül, most 600 ezret fog – ígérte. Ám azt is közölte: nem minden orvost érint majd azonos módon a változtatás, „van, aki jobban, van, aki kevésbé jobban jár majd”.

Uniós témák is szóba kerültek, a miniszterelnök azt mondta, hogy nem Verá Jourová sokat idézett mondatával volt baja, mely szerint „beteg demokrácia” épül, már megszokták az ehhez hasonló kijelentéseket. Hanem azzal, hogy a biztos szerint a magyar emberek nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló döntéseket hozzanak, tehát „tökkelütöttnek” nyilvánította a magyarokat. Ez vörösvonal, a magyarokkal nem lehet így beszélni. Az uniós csúcson egyébként nem tartotta volna elegánsnak szóba hozni a leváltását kérő levelet, először megvárja, hogy Ursula von der Leyen mit válaszol neki. A kormányfő szerint a fent említett „támadás” után kiadták a jogállamisági jelentést, amelyet a miniszterelnök „Soros-jelentésnek” tekint, mert az abban megjelölt 13 forrásból 12 szervezetet Soros György fizet szerinte. Ezért nyílt, összehangolt támadásnak nevezte a jelentést.

A műsorban arról is kérdezték Orbán Viktort, hogy a német országos közszolgálati rádió utólag javította a Katarina Barley európai parlamenti (EP) alelnökkel készült interjúról szóló cikkét, amelyben az állt, Katarina Barley szerint ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország, mert ezekben az országokban a jogállami elvek megsértése nem korlátozódik egyedi, elszigetelt esetekre, hanem rendszerszerű. A rádió szerint az alelnök valójában Orbán Viktorral kapcsolatban használta a pénzügyi kiéheztetés kifejezést. A miniszterelnök szerint 30 éve az EP nem volt ilyen közönséges, taszító hely, mint amivé most teszi néhány ember.

Még tanulságosabbnak nevezte ugyanakkor, hogy a magyar és a lengyel tiltakozás után „egész egyszerűen tökfilkónak, gyengeelméjűnek néztek minket, és azt mondták, nem is a nő mondta (...), mi meghamisítottuk. A Rákosi-időkben láttunk ilyet, amikor önkritikát gyakorolva nyilvánosan megtépték az ingjüket: nem a politikus volt a hibás, hanem mi”.


A vörösiszap-katasztrófa 10. évfordulója van, erről a kormányfő azt jegyezte meg: nem hagyta magára a kormány az ott élőket, segítettek nekik. „Az a javulás, ami a nagy baj időszakához képest bekövetkezett, a magyar nemzet nagyságát mutatja, mert a nagyság nem méret kérdése”.

A kormányfőt a nagy port kavart, gyerekeknek írt mesekönyvről is kérdezték, amelyben előfordulnak homoszexuális karakterek is, és amelyet emiatt Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa ledarált. – A magyarok türelmesek ezzel a jelenséggel szemben, sőt, a magyarok olyan türelmesek, hogy az ilyen típusú provokatív demonstrációkat is – nem mondom, hogy szó nélkül, de jól viseljük – mondta. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország toleráns a homoszexuálisokkal. Ugyanakkor megjegyezte: „de van egy vörösvonal, amit nem lehet átlépni, (...) hagyják békén a gyerekeinket”.