Tíz éve történt a vörösiszap-katasztrófa

Tíz éve történt a vörösiszap-katasztrófa

Tíz év után is meglátszik a vörösiszap nyoma (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2010. október negyedikén, 10 évvel ezelőtt történt minden idők legnagyobb magyar ipari katasztrófája Ajka mellett. Néhány perccel dél után átszakadt a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár vörösiszap-tárolójának gátja. Több, mint egymillió köbméternyi, erősen lúgos, maró hatású zagy negyven négyzetkilométeren terült szét, elöntve (sorrendben) Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeket. 

Több mint százötvenen megsérültek, legkevesebb tíz ember meghalt. Azért „legkevesebb tíz”, mert többen szívinfarktus, veseproblémák, egyéb okok miatt néhány héttel, akár évvel később vesztették életüket. A szennyező anyag a Torna-patak és a Marcal teljes élővilágát kipusztította, körülbelül 300 házat kellett lebontani.

örösiszap borítja az ipari katasztrófa által sújtott Veszprém megyei Kolontár utcáit 2010. október 6-án (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

Abszurd módon sok életet mentett meg az elsőként érintett településen, Kolontáron az, hogy a tragédia első mozzanataként elment a községben a villany. Szüreti időszak lévén többen ugyanis a pincéből jöttek föl, megnézni, zárlatos-e valami. A sokat átkozott MÁV legendás pontatlansága is kivételesen jól jött: tíz percet késett a szombathelyi gyors. Az iszap a töltéssel együtt a síneket is elmosta egy másfél kilométeres szakaszon, így ha a szerelvény nem késik, akkor akár több tucatnyival nőhetett volna a halálos áldozatok száma.

A katasztrófa felelőseit még aznap elkezdték keresni, az ügyben végül 2012 januárjában a Veszprémi Törvényszéken többek közt halált előidéző gondatlan közveszélyokozás és gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás miatt 15 ember ellen emeltek vádat, mindannyian a MAL dolgozói voltak, köztük a vezérigazgató. 

Emlékmenet a tragédia tízéves évfordulóján (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Hosszú jogi procedúra kezdődött, mint arról az MTI beszámolt, a táblabíróság tavaly december 19-én az elsőrendű vádlottat, B. Zoltánt, a MAL egykori vezérigazgatóját négy év, a másodrendű vádlottat, D. Józsefet – a cég egykori műszaki igazgatóját – három év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. 

Tíz év után is meglátszik a vörösiszap nyoma (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

A katasztrófa tízéves évfordulóján Devecseren jubileumi megemlékezést tartanak fotókiállítással, rajzpályázattal, emlékező műsorokkal. A program részeként Udvardy György veszprémi mond misét a Páduai Szent Antal templomban. A napot fáklyás felvonulással, ökumenikus áldással, koszorúzással, mécsesgyújtással zárják. 

A tragédia tízéves évfordulója alkalmából készült riportunkat jövő heti lapszámunkban olvashatják.