Ellenőrzik a PCR-tesztek hatósági árának betartását

Ellenőrzik a PCR-tesztek hatósági árának betartását

Koronavírus-teszthez mintát vesznek az országos szűrővizsgálaton (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Országos vizsgálat indul: a fogyasztóvédelem egy külön, kiemelt akció keretében ellenőrzi, hogy a szolgáltatók valóban a hatóságilag megszabott, legfeljebb 19 500 forintos díjért végzik-e el a PCR-teszteket” – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese. Mint hozzátette, az egészségügyi intézmények továbbra is ingyenesen végzik el a tesztet azok esetében, akiknél ezt a járványügyi előírások meghatározzák.

A koronavírus-fertőzöttek kiszűrésére leginkább alkalmas úgynevezett PCR tesztek elvégzése 2020. szeptember 21-e óta hatósági árhoz kötött. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére induló országos vizsgálat a piaci szereplők gyakorlatát ellenőrzi a hatósági ár betartatása, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében.

Ha a szakemberek azt tapasztalják, hogy a vállalkozás a megengedettnél drágábban kínálja a tesztet, a jogszabály betartására, azaz a vizsgálat legfeljebb hatósági áron való elvégzésére kötelezik a céget.

Ha az ajánlott ár kényelmi többletszolgáltatások (pl. kiszállás, hétvégi mintavétel stb.) miatt magasabb, akkor is egyértelműen tájékoztatni kell az érdeklődőket a teljes költség egyes elemeiről.

Előre és tételesen be kell mutatni, hogy a teszt hatósági árán túli összeg pontosan mire terjed ki, így a fogyasztó egyértelműen látja, miért fizet, és e tudás birtokában dönthet az igénybevételről.

A fogyasztóvédelmi hatóság 15 ezer forinttól akár a nettó árbevétel 5 százalékáig, azaz több millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, ha nem egyértelmű árfeltüntetést tapasztal, vagy egyéb megtévesztő gyakorlatot fed fel az ellenőrzés során. Az innovációs minisztérium várhatóan október végéig összegzi a vizsgálati eredményeket, tapasztalatokat.