Müller Cecília: Egyre több a 30 év feletti koronavírus-fertőzött

Müller Cecília: Egyre több a 30 év feletti koronavírus-fertőzött

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 11-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhunyt húsz beteg, és újabb 818 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – ismételte meg Müller Cecília, országos tiszti főorvos a reggel közzétett adatokat az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Ezzel 32 298-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 853-ra emelkedett. A tiszti főorvos kiemelte: a 20 elhunytból 15 személy élt szív- és érrendszeri betegséggel. 627 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília megerősítette, hogy még mindig felfutó szakaszában tart a koronavírus-járvány második hulláma, nő a fertőzöttek száma és az elhunytaké is. Kiemelte, hogy míg az elmúlt héten 6 és 16 között volt az egy napon elhunyt betegek száma, a mai napra virradóan viszont kiugróan sok, 20 beteg veszítette életét a betegség következtében.

A tiszti főorvos a 39. és a 40. hét magyarországi járványügyi adatait összevetve azt mondta: 14 százalékkal nőtt a pozitív fertőzöttek száma. A 20 és 29 éves korosztály a fertőzésben leginkább érintett. Ugyanakkor a 39. hétről a 40. hétre valamelyest csökkent 20-29 évesek aránya a megbetegedettek között. A 30 és 60 évesek közötti korosztályból megbetegedett száma viszont jelentősen emelkedik – fogalmazott. A 14 éven aluliak aránya az öt százalékot sem éri el a megbetegedettek körében.

Kiemelte: a 40. naptári héten 100 ezer főre vetítve 322 pozitív eset jutott. Egy héttel korábban – tehát a 39. héten – még 253 volt ez az érték (Jelenleg a naptár 41. hetében tartunk). A területi adatokról azt mondta, hogy a járvány kezdete óta a főváros és Pest megye, illetve Győr-Moson-Sopron megye számít a leginkább fertőzött térségnek. A legalacsonyabb a fertőzöttség Békés, Bács-Kiskun és Tolna megyékben.

84 alkalommal kellett intézkednie a rendőrségnek a koronavírus-járvány miatt hozott jogszabályok megsértése miatt. Az esetek többségében figyelmeztetéssel élnek a megszegőkkel szemben, kevés esetben szabnak ki pénzbírságot – derült ki Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs munkatársának tájékoztatásából. Elmondta továbbá, hogy 2709 hatósági házi karantént rendeltek el. Összesen jelenleg 20j088 házi karantén-rendelkezés van érvényben. Emlékeztetett továbbá arra, hogy Románia 14 napos karanténkötelezettséget vezet be szerdától a Magyarországról és másik 48 olyan országból érkezők számára. A rendelkezés a mai napon magyar idő szerint 23 órától van érvényben.

Újságírói kérdésekre a következő válaszokat adta az operatív törzs:

– Megtörtént a szakemberek átképzése tavasszal annak érdekében, hogy kezelni tudják lélegeztetőgépeket. Jelenleg nem zajlik ilyen képzés. A képzést kapott szakszemélyzet átvezénylése folyamatban van.

– Zajlik a kontaktkutatás és folyamatban vannak a járványügyi intézkedések a tiszaújvárosi gyárépítkezésen megjelent tömeges koronavírus-fertőzés miatt – fogalmazott Müller Cecília. Mint ismert, a tiszaújvárosi polgármester a közösségi oldalán jelentette be, hogy a város határában zajló építkezésen közel 200 ember produkált pozitív tesztet.

– Nem minden koronavírus-fertőzött mutat lázat. Például az időseknél a szervezet nem mindig képes tünetet produkálni. A gyermekeknél ez nincs így, hamar jelentkezik a tünet – válaszolta a tiszti főorvos arra a kérdésre, hogy valóban alkalmas-e a lázmérés koronavírus-tüneteinek kimutatására.