Brit kutatók: Karácsony előtt tömegesen kellene tesztelni az egyetemistákat

Brit kutatók: Karácsony előtt tömegesen kellene tesztelni az egyetemistákat

Üzenetek a Manchester Metropolitan Egyetem Birley Halls nevű diákotthonának egyik ablakában Manchesterben 2020. szeptember 28-án. A glasgow-i, a manchesteri, és az edinburgh-i egyetemeken az elmúlt hetekben a diákszállásokra beköltöző diákokat megkérték, hogy vonuljanak önkéntes karanténba. Néhány helyen a biztonsági őrök megakadályozzák, hogy a tanulók elhagyják az szállásukat. MTI/AP/PA/Peter Byrne

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy április és június között végzett nemzeti koronavírus-felmérés során lényegében tünetmentesnek bizonyult a pozitív tesztet produkáló britek 81,6 százaléka – állítják a University College London (UCL) egyetem kutatói. Mint a The Guardian írja, a fertőzöttek nem mutatták a Covid-19 fő tüneteit, vagyis nem köhögtek, nem volt lázuk, és nem vesztették el az íz- és szagérzékelésüket, erről egyébként ki is kérdezték a teszt alanyait. Ez a fajta tünetmentesség persze csak arra a napra volt megállapítható, amikor tesztelték az embereket, vagyis nem lehet kizárni, hogy később tüneteik is lettek.

A Clinical Epidemiology szaklapban megjelent kutatás alapjául szolgáló nemzeti felmérésben több mint 36 ezren vettek részt, a cél az általános fertőzöttségi szint kiderítése volt, a résztvevők túlnyomó többsége nem is bizonyult koronavírusosnak. A mintában 115 pozitív tesztet találtak, de közülük csak 16 embernél jelentkezett a fent említett három tünetcsoport egyike vagy másika a tesztelés napján. 

A kutatók szerint az aggasztó eredmény újra bizonyítja a tünetmentesek által terjesztett „csendes fertőzés” kockázatát, ezért azt javasolják, hogy a zsúfolt munkahelyeken – mint például a húsfeldolgozók – vagy egyetemeken rendszeresen teszteljenek, hogy időben kiszűrjék a tünetmenteseket. Irene Petersen járványügyi professzor, a tanulmány egyik szerzője arra buzdítja az egyetemeket, hogy az ősz folyamán, illetve karácsony előtt végezzenek általános tesztelést az egyetemisták körében, nehogy az ünnepekre hazavigyék a fertőzést. Az ország jelenleg több mint 80 egyetemén legalább ötezer pozitív esetet tartanak nyilván a hallgatók és a tanári kar körében is – írja a Daily Mail. 

A kutatók szerint a tömeges tesztelésre van egy egyszerű módszer, a tömeges nyálminta vétel. Ennek lényege, hogy egy teszt felhasználásával nem egy ember, hanem egy nagyobb csoport mintáit tesztelik. Ha a teszt pozitív eredményt ad, felezik, majd újratesztelik a mintákat, míg a ténylegesen fertőzött embereket ki nem szűrik. A módszert Izraelben sikerrel alkalmazták a koronavírusos esetek kiszűrésére.

Nagy-Britanniában most már sokat tesztelnek, a jelenlegi napi kapacitás meghaladja a 300 ezret. Boris Johnson miniszterelnök a minap kijelentette: az ország jó úton halad azon cél teljesítése felé, hogy október végéig 500 ezerre emelkedjen a naponta elvégezhető koronavírus-tesztek száma.

A megnövelt kapacitásra szükség is lesz, újra gyorsul ugyanis a járvány szerte az országban, szerdán már 14 542 új esetet regisztráltak. Emiatt hétfőtől további szigorítások várhatók az ország északi részén, bár a helyi polgármesterek már most lázonganak. Skóciában már előbb, péntektől jön a kocsmazár, és hasonló várható az angliai szabályozásban, de a kérdésben még megosztottak a politikusok.  

Érdekes adatot tett közzé a brit statisztikai hivatal csütörtökön, ami válasz lehet azon kételkedők számára, akik szerint a koronavírus nem komolyabb mint az influenza: az év első nyolc hónapjában a kórokozó háromszor annyi embert ölt meg Angliában és Walesben, mint a tüdőgyulladás és az influenza.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.