Már nem Sorost emlegeti a külügy az újságírók listázása kapcsán

Már nem Sorost emlegeti a külügy az újságírók listázása kapcsán

Szijjártó Péter külügyminiszter Székesfehérváron (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbiakhoz képest újszerű magyarázattal állt elő a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azzal kapcsolatban, miért is kérte külföldi országoktól, küldjék meg nekik, mely magyar médiumoktól utaztak hozzájuk szakmai továbbképzésekre. Ezt ugyanis korábban a sajtóosztály azzal válaszolta meg: „A KKM – feladatából is adódóan – mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak”.

Most viszont hiába érdeklődött Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő, egyben a parlament külügyi bizottságának alelnöke a kérdésről több ízben is, az amerikai milliárdos neve valamiért már nem hangzott el a KKM-től. Ehelyett arról írtak az eset kapcsán szerdai válaszukban: „Magyarország kétoldalú kapcsolatai más országokkal az együttműködési területek széles körét fedik le: gazdaságtól kezdve a kereskedelmen és a kutatáson át egészen a képzési programokig. Az elmúlt időszakban egyes újságírók képzésével is kibővítették a kétoldalú kapcsolatokat, ezért természetes, hogy azok is részét képezik a kétoldalú együttműködésről szóló összefoglalóknak.”

Az üggyel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott a Kormányinfón, nem figyelnek meg újságírókat, és szerinte mindenki olyan képzésen vesz részt, amilyenen szeretne.

Az újságírók listázásáról először a nemrég indult Telex számolt be. Mint írták, Magyar József, a KKM európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára arról érdeklődött, hogy a nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások. Amennyiben igen, úgy arra is kíváncsi volt, mikor történtek az utazások, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.