Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tízmilliókkal rövidíthették meg az idősotthon lakóit

Szerző: | 2020. október 09., 11:42 | Belföld

Idős nő – Fotónk illusztráció (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hosszú időn át, szervezetten dézsmálhatták a lakók nyugdíját egy Fejér Megyei idősotthonban. A Székesfehérvártól délre fekvő Sárosdon, az állami szociális intézményben több tízmillió forintos kárt okoztak az időseknek – értesült lapunk.

A sárosdi otthon a Fejér megyei állami ellátórendszer része. Az intézet ahhoz a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozik, amelynek működéséről számos leleplező cikket írtunk – több ügyben rendőrségi nyomozás folyik –, és júniusban felmentették a főigazgatóját, Benedek István Zsoltot is. A 136 férőhelyes sárosdi otthonban idős, krónikus beteg és demens emberek élnek. Az itt lakók nyugdíját csapolták meg rendszeresen.

Az ügyben 2017-ben indult nyomozás, miután a sárosdi otthon felettes szervezete, a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény feljelentést tett. Értesülésünket a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a megyei ügyészség is megerősítette. Utóbbi azt közölte, hogy nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és hamis magánokirat felhasználása miatt nyomoznak. A tájékoztatás szerint a feljelentés még két olyan nyugdíjas megkárosításáról szólt, akik járandóságát az érintettek tudomása és engedélye nélkül vették fel.


HIRDETÉS

A nyomozás alapján azonban a sértettek száma mára százas nagyságrendű, a bűncselekménnyel pedig a tettesek közel 30 millió forintos kárt okozhattak az ellátottaknak. Az eljárás még folyamatban van, az elmúlt időszakban is voltak meghallgatások. Ám két személyt már meggyanúsítottak – írták. Ennek alapján nem csupán az ügyintéző lehet gyanúsított, akinek feltételezett lenyúlásai miatt az eljárás indult.

Az ügyben megkerestük a közvetlenül az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot is. Többek között azt kérdeztük, zajlott-e belső vizsgálat az ügyben, az milyen eredményeket, személyi konzekvenciákat hozott. Továbbá, mivel nem ez az első hasonló eset, a visszaélések megelőzése érdekében hozott intézkedéseikről is érdeklődtünk. Állításuk szerint folyt belső vizsgálat, azután tett feljelentést az intézmény vezetője. Egyébként semmi olyat nem írtak, ami érdemben segítette volna a tájékozódásunkat. A jelek szerint vezetői felelősség nem vetődött fel: a telephelyvezető azóta is Szabó János, az intézményt pedig Cséplőné Gönczi Veronika igazgatja.

Az 1949 óta működő otthonra már többször tettek panaszt, a megyei kormányhivatal és az Alapvető Jogok Biztosa (AJB) is vizsgálódott már ott. Utóbbi jelentéséből kiolvasható néhány dolog a nyugdíjak útjáról és arról, hol lehet a rendszer gyenge pontja. E szerint a fenntartó az ellátottak nyugdíjából vonja le a térítési díjat és a gyógyszerek költségét. Ehhez hozzájárulást kell adniuk a beköltözőknek. Az ellátottak így a maradék pénzt kapják meg. Akad, akinek a számlájára utalják, másoknak viszont a helyi postára érkezés után adják oda a pénzt.

Nem ez az egyetlen eset a főigazgatóság rendszerében, ahol idősek pénze eltűnésének gyanúja vetődött fel. Mint arról beszámoltunk, a hajdúszoboszlói idősek otthonában is ugyanez történt. Ott külön számlán tárolták az ellátottak pénzét, papíron 17 millió forintnak kellett volna azon lennie. Ám amikor egy debreceni intézmény alá szervezték be a hajdúszoboszlói otthont, kiderült, hogy 13 millió forint hiányzik. A problémákat csak tetézte, hogy az átadás-átvételi iratokat úgy írták alá, mintha minden rendben lett volna. A hiányzó pénzt végül az intézmény költségvetéséből pótolták. Az ügyben nyomozás indult költségvetési csalás gyanúja miatt. Miután lapunk beszámolt a történtekről, idén nyáron felmentették tisztségéből az érintett debreceni intézményvezetőt. Korábban ugyancsak a hajdúszoboszlói intézményben 16,4 millió forintot sikkasztott el egy pénztáros. Őt a bíróság hétéves börtönbüntetésre ítélte.

Siralmas állapotok

Az Alapvető Jogok Biztosa 2016-ban egy lakó bejelentése alapján indított vizsgálatot, aki szerint a sárosdi intézmény lelakott: a falak mállanak, rosszak a higiéniás körülmények, a szennyvíz nem folyt le, a zuhanyzók töröttek, penészesek, a szobák túlzsúfoltak. A vizsgálat siralmas állapotokat talált az egykori Esterházy-kastélyban: már a diákokat fogadó kollégiumokban is ritkák a 7-8 személyes szobák, itt pedig még 10 és 12 férőhelyes szobák is vannak. A bútorok jó részéről hiányoztak a fogantyúk, a fiókok nem jártak. Azt is írták, hogy a berendezés és a bútorzat az ellátottak életkori, egészségi és mozgásállapotának csak részben felel meg; a kormányhivatal szerint a kastély épülete alkalmatlan az ott gondozott 136 személy ellátására

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/41. számában, október 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/41. számban? Itt megnézheti!

Címkék: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény, Fejér Megyei Kirendeltésg, főigazgatóság, idősotthon, nyomozás, nyugdíj, rendőrség, Sárosd, sikkasztás, SZGYF, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, ügyészség


HIRDETÉS
Bejutottunk egy járványkórházba

Bejutottunk egy járványkórházba

Romániáig kellett utaznunk hozzá. Videón mutatjuk meg, milyen egy Covid-kórház belülről! Két munkatársunk egy teljes műszakot tölthetett el a koronavírusos betegek ápolását végző székelyudvarhelyi intézményben!

Orbán Viktor kitart az uniós vétó mellett

Orbán Viktor kitart az uniós vétó mellett

A miniszterelnök által meghallgatott tudósok egyelőre elleneznek bármilyen enyhítést a koronavírus-járvány miatt. A kormányfő egyúttal „nagy leckének” nevezte, hogy az EU-ból kilépett britek már tömeges oltásba kezdenek.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

  • Bukás – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2020. december 03., 16:57
  • Interjú Kútvölgyi Erzsébettel, riport a székelyudvarhelyi Covid-háttérkórházból. A Szájer-ügy. Keresse a Magyar Hangot – a Bűvös Szakács mellékletével!

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Ajándékozzon Magyar Hangot!
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest