Nyugodt őszi időre, sok napsütésre lesz kilátás

Nyugodt őszi időre, sok napsütésre lesz kilátás

Napsütés (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett alapvetően sok – szűrt – napsütésre számíthatunk, de napközben átmenetileg vastagabb felhők is megjelenhetnek az égen; legkorábban kora estétől számíthatunk a Nyugat-Dunántúlon záporok kialakulására – írja szombati előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hajnalban elsősorban az Alföldön és az északi hegyvidékek környezetében ködfoltok is ronthatják a látási viszonyokat. Gyenge, illetve mérsékelt légmozgásra számíthatunk, de kora estétől a Kisalföldön északnyugatira fordul és megélénkül a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között várható.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint szombaton frontmentes, szép őszi időben lesz részünk, érdemes lesz kimozdulni a szabadba. A sok napsütés jó hatással lesz a hangulatra, közérzetre. Reggel viszont hűvös lesz, helyenként pára-, ködfoltok is előfordulhatnak, emiatt átmenetileg felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi fájdalmak. A nagy napi hőingás pedig vérnyomás-ingadozást, fejfájást, tompaságot, dekoncentráltságot, szédülést okozhat a melegedésre érzékenyeknél. Nagy lesz a megfázásveszély, réteges öltözet javasolt.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, szombaton a napsütés miatt leginkább a napszemüvegekre lehet szükség vezetés közben. Kora estétől nyugaton már eső, zápor kialakulhat, így ezeken a tájakon ekkor már vizes, csúszós útszakaszokra kell számítani. Reggel helyenként pára- és ködfoltok okozhatnak korlátozott látási viszonyokat. A légmozgás kora estig nem lesz jelentős, majd estétől nyugaton, északnyugaton élénk, erős északnyugati széllökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

Címkék: időjárás