Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Társaság a Szabadságjogokért segít a Klubrádiónak frekvenciaügyben

Szerző: | 2020. október 13., 21:48 | Belföld

Klubrádió 92,9 MHz Forrás: Klubrádió Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Jogi segítséget nyújt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet a Klubrádiónak a 92,9 MHz-es frekvencia visszaszerzése érdekében. Ezt a TASZ jelentette be kedden hírlevelében a Media1 szerint. Ebben azt írták, hogy a hatalom ismét azon dolgozik, hogy elhallgattasson egy neki nem tetsző, kritikus hangot és ezúttal a Klubrádió került veszélybe. (A TASZ lapunknak is több eljárásban segített, illetve segít jogi képviselettel és tanácsokkal.)

A Médiatanács elutasította a Klubrádió frekvenciahasználati jogosultságának meghosszabbítását kisebb-nagyobb jogsértésekre hivatkozva. Mint akkor írták, a Médiatörvény kizárja ilyen esetben a hosszabbítás lehetőségét. Hasonlóképpen járt korábban a szintén fővárosi Civil rádió szolgáltatója, illetve a székesfehérvári önkormányzat médiacége által működtetett Vörösmarty rádió is. A TASZ szerint a Médiatanács gyakorlata jogsértő, a frekvenciahasználat szabályozása pedig sürgős javításokra szorul. A szervezet közleménye szerint a magyar nyilvánosság óriási veszteséget szenvedne, ha a Klubrádió jövő tavasztól nem tudna az eddig megszokott formájában működni. A Klubrádió frekvenciahasználati jogosultsága 2020. február 14-én jár le, így akkor elvileg elhallgat a fővárosban fogható rádió.

Szintén a Klubrádióhoz kapcsolódó hír, hogy tegnap a Médiatanács sajtóközleményben jelentette be, jogerősen is megnyerte a Klubrádió által indított kártérítési pert. Ezt a rádió 2015-ben azt követően indította, hogy a Médiatanács késlekedett megkötni vele az ingyenes 92,9 MHz-es frekvenciára a szolgáltatási szerződést, emiatt a rádiónak műsorszolgáltatási díjat kellett fizetnie a kereskedelmi 95,3 MHz-es frekvenciáért, továbbá a kialakult hosszadalmas jogvita miatt 1,2 milliárd forinttal csökkent az árbevétele. Emiatt a Klubrádió 1,4 milliárd forintra perelte a Médiatanácsot – hiába. A döntés értelmében a 30 milliós forintos perköltséget is a rádiónak kell állnia.


HIRDETÉS

A Magyar Narancs kedden ennek apropóján kereste meg Arató Andrást, a Klubrádió Szolgáltató Zrt. többségi tulajdonosát és igazgatósági elnökét. Arató azt mondta, ők még nem kapták kézhez a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, így arról véleményt formálni sem tud. Ám azt is közölte, hogy a Kúriához fognak fordulni.

Címkék: Arató András, bíróság, frekvencia, Klubrádió, Médiatanács, per, Társaság a Szabadságjogokért, TASZ


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest