A Társaság a Szabadságjogokért segít a Klubrádiónak frekvenciaügyben

A Társaság a Szabadságjogokért segít a Klubrádiónak frekvenciaügyben

Klubrádió – 92,9 MHz (Forrás: Klubrádió Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogi segítséget nyújt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet a Klubrádiónak a 92,9 MHz-es frekvencia visszaszerzése érdekében. Ezt a TASZ jelentette be kedden hírlevelében a Media1 szerint. Ebben azt írták, hogy a hatalom ismét azon dolgozik, hogy elhallgattasson egy neki nem tetsző, kritikus hangot és ezúttal a Klubrádió került veszélybe. (A TASZ lapunknak is több eljárásban segített, illetve segít jogi képviselettel és tanácsokkal.)

A Médiatanács elutasította a Klubrádió frekvenciahasználati jogosultságának meghosszabbítását kisebb-nagyobb jogsértésekre hivatkozva. Mint akkor írták, a Médiatörvény kizárja ilyen esetben a hosszabbítás lehetőségét. Hasonlóképpen járt korábban a szintén fővárosi Civil rádió szolgáltatója, illetve a székesfehérvári önkormányzat médiacége által működtetett Vörösmarty rádió is. A TASZ szerint a Médiatanács gyakorlata jogsértő, a frekvenciahasználat szabályozása pedig sürgős javításokra szorul. A szervezet közleménye szerint a magyar nyilvánosság óriási veszteséget szenvedne, ha a Klubrádió jövő tavasztól nem tudna az eddig megszokott formájában működni. A Klubrádió frekvenciahasználati jogosultsága 2020. február 14-én jár le, így akkor elvileg elhallgat a fővárosban fogható rádió.

Szintén a Klubrádióhoz kapcsolódó hír, hogy tegnap a Médiatanács sajtóközleményben jelentette be, jogerősen is megnyerte a Klubrádió által indított kártérítési pert. Ezt a rádió 2015-ben azt követően indította, hogy a Médiatanács késlekedett megkötni vele az ingyenes 92,9 MHz-es frekvenciára a szolgáltatási szerződést, emiatt a rádiónak műsorszolgáltatási díjat kellett fizetnie a kereskedelmi 95,3 MHz-es frekvenciáért, továbbá a kialakult hosszadalmas jogvita miatt 1,2 milliárd forinttal csökkent az árbevétele. Emiatt a Klubrádió 1,4 milliárd forintra perelte a Médiatanácsot – hiába. A döntés értelmében a 30 milliós forintos perköltséget is a rádiónak kell állnia.

A Magyar Narancs kedden ennek apropóján kereste meg Arató Andrást, a Klubrádió Szolgáltató Zrt. többségi tulajdonosát és igazgatósági elnökét. Arató azt mondta, ők még nem kapták kézhez a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, így arról véleményt formálni sem tud. Ám azt is közölte, hogy a Kúriához fognak fordulni.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.