Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

DK: uniós pénzből indul a lakásfelújítási program?

Szerző: | 2020. október 15., 14:29 | Belföld

Fotó: Farkas Norbert

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Már szerdán elkezdtünk gyanakodni, hogy esetleg uniós forrásból finanszírozzák a Novák Katalin miniszter által bejelentett otthonfelújítási programot, mert alig valamivel a hírt követően megjelent az unió hasonló témában kiadott közleménye is – nyilatkozta lapunknak Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

A politikus azt követően beszélt a Magyar Hangnak, hogy közleményben szólították fel a kormányt, tisztázza, milyen forrásból költ a családok otthonfelújítási programjára. A dokumentum szerint a kormány pont akkor hirdetett lakásfelújítási programot, amikor az Unió is bejelentette azt. Az Európai Bizottság tervei szerint a következő 10 évben mintegy 35 millió épületet lehet felújítani. Nem sokkal a Bizottság bejelentése előtt a magyar kormány is meghirdetett egy programot, melyben gyermekes családok otthonfelújítását finanszírozzák.

A közlemény szerint a Demokratikus Koalíció ezért Novák Katalinhoz fordul, hogy megtudják, uniós pénzből vagy hazai forrásból segítik-e a magyar családokat? Kérdéseiket elküldték az Európai Bizottsághoz is, hogy kiderüljön, Magyarországon, uniós forrásból összesen hány épületet lehet majd korszerűsíteni.


HIRDETÉS

Rónai Sándor szerint az is nehezen érthető, hogy miért különböztetik meg a családokat aszerint, hogy nevel-e még gyermeket, hiszen az uniós program lényege az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Vagyis a program nem elsősorban családpolitikai program, hanem környezetvédelmi. Annál is inkább fontos lenne a lépés ebben az ügyben, mert az összes kibocsátás 36 százalékáért a nem megfelelően szigetelt épületek a felelősök. 

A politikus arra is emlékeztetett, hogy a tegnap bejelentett uniós program méltó utódja lehet a 2010 után megszüntetett panelprogramnak, ahol a felújítási költségek harmadát az unió, harmadát a magyar állam állta, és a tulajdonosoknak csak egyharmadni költséget kellett kifizetni.

Címkék: családtámogatás, Demokratikus Koalíció, energiahatékonyság, lakásfelújítás, uniós támogatás


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest