Karácsony a kormányról: Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Karácsony a kormányról: Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Karácsony Gergely főpolgármester expozét mond a Főváros 2020. évi összevont költségvetésének tárgyalásán, a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2020. február 26-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nehéz másként olvasni a mai Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) eredményét, hogy a kormány megpróbálja gyámság alá helyezni Budapestet. Erről szól, hogy a főváros majd minden kezdeményezését elutasították, cserébe nagyjából azt ajánlották, hogy majd ők fizetik és valósítják meg a fejlesztéseket – így értékelte csütörtöki tárgyalását a kormánnyal Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint a kormány „nem osztogat, hanem fosztogat”. Az FKT több hónapnyi kihagyás után csütörtökön ülésezett ismét, amelyet követő sajtótájékoztatón kiderült: a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy Budapest megemelt szolidaritási adót fizessen (ezt Karácsonyék Budapest-adónak hívják), ráadásul több más ügyben sem sikerült megállapodnia a feleknek.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3695235687175917

Az ülésről szóló sajtótjákoztatón nem Karácsony, hanem általános helyettese Kiss Ambrus vett részt, így a főpolgármester közösségi oldalán szólalt meg először a tárgyalásokról. Mint írta, „a kormánynak nincs pénze”. – A fővárosnak sincs. Az adófizetőknek van. Köztük speciel a budapestiek vannak a legtöbben, hiszen itt termelődik meg a magyar GDP 36 százaléka. Vagyis ha bármit megvalósul azt az adófizetők, benne a budapestiek fizetik – hangsúlyozta. Vagyis szerinte miként a magyar kormány nem egyenlő Magyarországgal, úgy az adófizetők pénzével sem bánhat úgy, mintha az övé lenne.

– Értem én a politikai szándékot a gyámság alá helyezéssel. Próbálják csökkenteni az ellenzéki önkormányzatok mozgásterét, a cselekvőképességünket, hogy aztán ujjal mutogathassanak és mantrázhassák: al-kal-mat-la-nok – folytatta leszögezve, a gond ezzel az, hogy valójában az önkormányzatiságot, mint olyat támadják.

Arra is kitért, amit a kormány elvesz a budapestiektől a Budapest-adóval, annak egy részét nagy kegyesen visszajuttatja, de úgy, hogy a beruházásokat saját maguk akarják megvalósítani. – Tudjuk, hogy megy ez. Megbízást kapnak az oligarchák, aztán hirtelen megugranak a költségek. (A végén meg lesz belőle egy stadion). Márpedig mi az átláthatóságot minden beruházás esetén biztosítani akarjuk – mondta.

Karácsony Gergely azt is írta, hogy nehéz hinni a kormánynak. – Úgy állunk hát, hogy a fővárosi Fidesz-frakció kezdeményezésére az FKT-ra vittük a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett Budapest-adó csökkentését. Nemet mondtak, saját frakciójukat sem veszik komolyan – fogalmazott, hozzátéve: ezzel Budapest nettó befizetőjévé válik az államnak, mintegy 170 milliárdos hiányt kell kezelniük a járvány, a gazdasági válság és a „kormányzati sarc” miatt.

Végezetül arról értekezett a főpolgármester, hogy amíg ők tárgyaltak, Kásler Emmi-miniszter utasítást adott ki, miszerint két idősotthonukban nekik kell megoldani a veszélyeztetett betegek lélegeztetését. – Ennyit a kormány járványkezeléséről. Eddig azt mondták, minden rendben, most kiderül, kezdenek betelni a budapesti kórházi kapacitások. Elköltöttek több száz milliárdot lélegeztetőre, de ezt is nekünk kellene megoldanunk – írta. Pedig szerinte az idősotthon nem kórház, az egyik érintett otthonban nincs is lélegeztető, a másikban most képezik ki a személyzetet. – A valóság a járvány ügyében élesen ellenkezik a politikai kommunikációval – közölte odaszúrva a kormánynak.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.