Miniszteri utasítás: készüljenek fel az idősotthonokban a lélegeztetésre

Miniszteri utasítás: készüljenek fel az idősotthonokban a lélegeztetésre

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere az iskolai tankönyvkiszállításról és a köznevelési intézmények járványügyi protokolljáról tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumának Tükörtermében 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 24.hu birtokába került Kásler Miklós Emmi-miniszter e heti miniszteri utasítása, amely jelentős változásokat hoz a járványellenes eljárásrendbe. Szó van benne a kórházak kapacitásnöveléséről, az idősotthonok új feladatairól és arról is, hogy számos egészségügyi intézménybe mostantól nem léphetnek be a koronavírus-fertőzöttek, illetve a -gyanúsak.

A 200 fő befogadóképességű és annál nagyobb idősotthonokban biztosítani kell a gép lélegeztetés (főként a nem invazív gépi lélegeztetés) lehetőségét. Csakhogy ezekben az otthonokban nem szakápolók dolgoznak, akiknek képesítésük lene a lélegeztetőgépek üzemeltetésére.

Kásler Miklós megtiltotta, hogy fertőzött vagy fertőzöttséggel gyanúsítható személy lépjen számos egészségügyi intézetbe, így például a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe, az Országos Onkológiai Intézetbe, gyermekkórházakba, cukorbetegeket ápoló intézetekbe, pszichiátriai osztályokra, szülészetekre.

A szülészeteken egyébként nem tiltották meg az apás szüléseket, vagyis a látogatási tilalom ellenére az apák ilyenkor továbbra is beléphetnek az intézetekbe.

Az Emmi később nyilatkozatban reagált a hírre. Ebben leírták, hogy a nagy idősotthonokban már hónapok óta érvényben van gépi lélegeztetést célzó rendelkezés. Emellett az sem új, hogy a kórházaknak az ágyak nem tíz, hanem húsz százalékát kell felkészíteniük a covidos betegek fogadására.