Pintér Sándor szerint „a túlzó segítség” miatt zuhant le a fán rekedt siklóernyős, aki később belehalt sérüléseibe

Pintér Sándor szerint „a túlzó segítség” miatt zuhant le a fán rekedt siklóernyős, aki később belehalt sérüléseibe

Pintér Sándor belügyminiszter beszél a visegrádi négyek (V4) és Ausztria belügyminisztereinek találkozóján rendezett sajtótájékoztatón Prágában 2019. november 21-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember 29-én az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén hallgatták meg Pintér Sándor belügyminisztert. A belügyminiszter éves meghallgatásán az MSZP országgyűlési képviselője, Harangozó Tamás és a DK alelnöke, Vadai Ágnes a vértesszőlősi siklóernyős balesetről is kérdezte Pintér Sándort – írja a Telex. Bár az ülés nyilvános volt, az Országgyűlés meghívót nem küldött ki, és valamiért az állami tévé sem volt ott a belügyminiszter éves meghallgatásán – teszi hozzá a portál.

Júliusban egy siklóernyős Vértesszőlős közelében akadt fenn egy magas fán. Mentésében  a mentők és a katasztrófavédelem mellett a Magyar Honvédség Mi–8-as helikoptere is részt vett. Ez utóbbi miatt azonban a férfi végül lezuhant a fáról.

444-et és az Indexet több szemtanú és az esetet közelről ismerő forrás is arról tájékoztatta, hogy a szerencsétlenül járt férfi biztos pozícióban tudott elhelyezkedni a fa tetején, a Facebook-oldalán több posztot is megosztott a kialakult helyzetről, ám amikor a segítségére igyekvő helikopter a közelébe ért, annak rotorszele lefújta, így leesett mintegy 15-20 méteres magasságból. Az egyik szemtanú a baleset után Facebookon is megosztotta, mi történt.

A Honvédelmi Minisztérium később megerősítette, hogy nyomozás indult az ügyben. A tárca azt közölte, hogy a kutató-mentő szolgálat a „mentési protokollnak megfelelően, a mentésirányító által meghatározottak szerint járt el”.

A férfi augusztusban belehalt a sérüléseibe.

A Budapesti Regionális Nyomozó ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz, de a baleset óta eltelt három hónapban senkit nem hallgatott ki gyanúsítottként. Pintér Sándor belügyminiszter szerint csak a büntetőeljárás lezárása után lehet majd nyilvánvalóan tudni egészen pontosan, hogy mi történt – írja a Telex.

– Egy egészen biztos, hogy hiba történt a mentés során. Annyira akartak segíteni a repülőn, hogy sajnálatos módon ez a túlzó segítség a halálához vezetett. De a túlzott segíteni akarás sem vezethet oda senkinél, hogy mások életét kockáztassa, ezért büntetőeljárás keretében vizsgáljuk az ügyet – olvasható a belügyminiszter válasza az ülés jegyzőkönyvében. 

Az áldozat családja a portál szerint nehezen éli meg, hogy eddig a katasztrófavédelem és a honvédség részéről sem állt eléjük senki és vállalta a felelősséget. Pintér Sándor az ezt firtató kérdésre azt mondta, hogy a férfi hozzátartozóinak, szüleinek innen is részvétét nyilvánítja. – Nem hiszem, hogy a belügyi szervek hibáztak, de függetlenül ettől, mint a kormány tagja, én a részvétemet nyilvánítom feléjük. És egyet tudok ígérni: azt tudom ígérni, hogy a lehető legnagyobb alapossággal fogjuk ezt az ügyet kivizsgálni – mondta.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.