HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hétfőn dől el, megszavazza-e a parlament a Kúria élére a jelöltet, akit az Országos Bírói Tanács nem támogat

Szerző: | 2020. október 18., 14:40 | Belföld

Varga Zs. András (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők hétfőn titkos szavazással döntenek a Kúria elnökének személyéről, szerdán pedig a tavalyi költségvetés elszámolását tárgyalják.

Az ülés hétfőn 13 órakor három, a közelmúltban elhunyt egykori képviselőre: Mandur Lászlóra (MSZP), Szili Sándorra (MSZP) és Tarnóczky Attilára (MDF) történő emlékezéssel kezdődik. Ezt követően a magyar-bolgár barátság napjáról lesz szó, majd napirend előtti felszólalások hangzanak el.

A parlament első döntésével egyes vagyonkezelő alapítványokról és az azoknak történő vagyonjuttatásról határoz, ami után a Kúria elnökének választhatja kilenc évre Varga Zsolt Andrást, aki a kétharmados támogatás megszerzése esetén le is teheti esküjét.

Varga megválasztását egyébként például az Országos Bírói Tanács (OBT) nem támogatta, mert „a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs”. – A rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve Kúria elnökének tisztségét, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott – jelezte az OBT közleményében.

Ugyan a nemrégiben tartott borsodi időközi választás győztese, a fideszes Koncz Zsófia még nem tette le képviselői esküjét – így a kormánypárti képviselők a kétharmadot jelentő 133 fő helyett jelenleg csak 132-en vannak a parlamentben –, de Ritter Imre nemzetiségi képviselő, illetve a Jobbikból kivált politikusok egy része jellemzően hajlandó a Fidesszel szavazni. Vagyis ha a kormánypártok eltökéltek maradnak Varga megválasztása iránt, jó eséllyel nem kell aggódniuk azon, sikeres lesz-e a szavazás.

 A Kúria-elnökről való szavazás mellett a képviselők hétfőn többek közt ismételten két órán áttehetnek fel azonnali kérdéseket a kormány tagjainak.

Lesz vita a polgári perrendtartásról is

Kedden reggel 9 órakor napirend előtt felszólalásokkal kezdődik az ülésnap, majd szavazások következnek. Ekkor várható döntés a hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelméről szóló kormányzati javaslatról. A nap további részében hat előterjesztés általános vitáját bonyolítják le. Terítékre kerülnek például a kormány adómódosítási javaslatai, valamint a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat is.

Szerdán reggel 8 órától a tavalyi költségvetés zárszámadását tárgyalják a képviselők, ami mellett kizárólag a polgári perrendtartásról szóló törvénymódosítás általános vitája kerül napirendre. Az Országgyűlés következő ülése október 26-án, hétfőn ér véget, amikor újra azonnali kérdések hangozhatnak el két órában.

Címkék: Kúria, OBT, Országos Bírói Tanács, Varga Zsolt András


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest