Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Hétfőn dől el, megszavazza-e a parlament a Kúria élére a jelöltet, akit az Országos Bírói Tanács nem támogat

Szerző: | 2020. október 18., 14:40 | Belföld

Varga Zs. András (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők hétfőn titkos szavazással döntenek a Kúria elnökének személyéről, szerdán pedig a tavalyi költségvetés elszámolását tárgyalják.

HIRDETÉS - AIP

Az ülés hétfőn 13 órakor három, a közelmúltban elhunyt egykori képviselőre: Mandur Lászlóra (MSZP), Szili Sándorra (MSZP) és Tarnóczky Attilára (MDF) történő emlékezéssel kezdődik. Ezt követően a magyar-bolgár barátság napjáról lesz szó, majd napirend előtti felszólalások hangzanak el.

A parlament első döntésével egyes vagyonkezelő alapítványokról és az azoknak történő vagyonjuttatásról határoz, ami után a Kúria elnökének választhatja kilenc évre Varga Zsolt Andrást, aki a kétharmados támogatás megszerzése esetén le is teheti esküjét.

Varga megválasztását egyébként például az Országos Bírói Tanács (OBT) nem támogatta, mert „a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs”. – A rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve Kúria elnökének tisztségét, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott – jelezte az OBT közleményében.

Ugyan a nemrégiben tartott borsodi időközi választás győztese, a fideszes Koncz Zsófia még nem tette le képviselői esküjét – így a kormánypárti képviselők a kétharmadot jelentő 133 fő helyett jelenleg csak 132-en vannak a parlamentben –, de Ritter Imre nemzetiségi képviselő, illetve a Jobbikból kivált politikusok egy része jellemzően hajlandó a Fidesszel szavazni. Vagyis ha a kormánypártok eltökéltek maradnak Varga megválasztása iránt, jó eséllyel nem kell aggódniuk azon, sikeres lesz-e a szavazás.

 A Kúria-elnökről való szavazás mellett a képviselők hétfőn többek közt ismételten két órán áttehetnek fel azonnali kérdéseket a kormány tagjainak.

Lesz vita a polgári perrendtartásról is

Kedden reggel 9 órakor napirend előtt felszólalásokkal kezdődik az ülésnap, majd szavazások következnek. Ekkor várható döntés a hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelméről szóló kormányzati javaslatról. A nap további részében hat előterjesztés általános vitáját bonyolítják le. Terítékre kerülnek például a kormány adómódosítási javaslatai, valamint a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat is.

Szerdán reggel 8 órától a tavalyi költségvetés zárszámadását tárgyalják a képviselők, ami mellett kizárólag a polgári perrendtartásról szóló törvénymódosítás általános vitája kerül napirendre. Az Országgyűlés következő ülése október 26-án, hétfőn ér véget, amikor újra azonnali kérdések hangozhatnak el két órában.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Kúria, OBT, Országos Bírói Tanács, Varga Zsolt András


Ki látta az egyenlő méltóságot?

Ki látta az egyenlő méltóságot?

Szerbia miniszterelnöke, Ana Brnabic egy nővel él együtt, aki egy gyermekkel is megajándékozta. Magyarországon ennek a gyermeknek 18 éves koráig még csak említés szintjén sem szabadna hallania olyan deviáns személyekről, mint amilyenek a saját szülei.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest