Operatív törzs: Tizennégy gyermek van kórházban, ne menjünk tömegrendezvényre

Operatív törzs: Tizennégy gyermek van kórházban, ne menjünk tömegrendezvényre

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kórházban ápolt gyermekek száma 14, de egyiküknél sem került sor intenzív ellátásra vagy lélegeztetésre – mondta el Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján, ahol Müller Cecília tiszti főorvost helyettesítette. (A törzs közlése szerint hivatali elfoglaltság miatt volt távol a tiszti főorvos.) A sajtó kérdésére Galgóczi Ágnes megismételte a tiszti főorvos korábbi figyelmeztetését, miszerint a tömegrendezvények, illetve minden közösségi rendezvény látogatását kerüljék az emberek.

A reggel közölt statisztika átismétlése nem maradt el: mint elmondták, 48 új áldozatot regisztráltak az elmúlt 24 órában, tehát ezzel összesen már 1259-en haltak bele a vírusban az országban. Emellett 1423 új fertőzöttet találtak, így a vírus tavaszi megjelenése óta Magyarországon már összesen 50 180 fertőzöttet regisztráltak. 

Mint hozzátette, 64 óvodában és 34 iskolában kellett rendkívüli szünetet, 176 osztályban és teljes 17 iskolában pedig digitális munkarendet bevezetni a koronavírus-járvány miatt. Az összes igazolt fertőzött 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó.

Az influenzaoltásból a három- és négykomponensű oltóanyag biztonságos és hatékony, a 2020-21-es szezonban az állam mindenki számára biztosítja az ingyenes oltás lehetőségét – mondta el ismét az osztályvezető. Mindenkit kért, hogy éljen az oltással. Arra nem tért ki, hogy elegendő lesz-e az oltóanyag minden igénylő számára, és ha nem, növelhető-e a mennyisége, illetve ha a meglévő oltóanyag-mennyiségből kell gazdálkodni, akkor az igénylők közül kik lesznek előnyben.

Az őszi szünettel kapcsolatban azt tanácsolta: lehetőleg szabadtéri programokat szervezzenek a családok, ha az időjárás megengedi, a nagyszülőket pedig csak akkor látogassák a gyermekek, ha egészségesek.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta, az elmúlt 24 órában 26 esetben intézkedtek a rendőrök, ebből 16-szor tömegközlekedési eszközön. Az üzletekben a védelmi intézkedések megszegése miatt 10 figyelmeztetés történt. Összesen 25 203-an vannak hatósági házi karanténban.