Karácsony: a Transparency International felügyeli a Lánchíd-felújításról szóló tendert

Karácsony: a Transparency International felügyeli a Lánchíd-felújításról szóló tendert

Karácsony Gergely a Transparency International konferenciáján (Fotó: Transparency International)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Sajnos a nagypolitikában az elmúlt években azt tapasztalhattuk, hogy egy beruházás értékével egyenesen arányos az ellopott pénz mennyisége. Budapesten, a Fővárosi Önkormányzat és fővárosi cégek beruházásai esetében ilyen nem történhet. Nem történhet ilyen a Lánchíd felújításával sem (...) . Ennek biztosítéka a Transparency International Magyarországgal kötött megállapodás – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

A döntést a BKK jelentette közleményben szerdán. Ebben azt írták, a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzési eljárás lebonyolításának átláthatósága és a minél nyíltabb verseny érdekében a Budapesti Közlekedési Központ megbízta a Transparency International Magyarországot az eljárás monitorozásával. Jelenlétük további biztosítékot jelent arra, hogy a tender ne legyen korlátozó, ne szűkítse a versenyt, és az ajánlattevők – amennyiben önként csatlakoznak a megállapodáshoz – ne adjanak be túlárazott ajánlatot.

A BKK emlékeztetett: a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés részvételi szakasza lezárult, és a társaság mind a négy jelentkezőt felkérte ajánlattételre. – Jelenleg a tender ajánlattételi szakasza zajlik, a gazdasági szereplőknek 2020. október 28-áig kell benyújtaniuk első ajánlatukat. Kedvező ajánlatok esetén a BKK 2021 februárban köthet szerződést a leendő kivitelezővel – írták. A híd felújítása egy hónappal később, márciusban kezdődhet el, amennyiben a kormány is biztosítja az ígért támogatást. A megújult Lánchidat – az előzetes ütemezés alapján – 2023-ban vehetik újra birtokba a közlekedők.