Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Müller Cecília: Van elég influenza elleni oltás, a sajtó tanúsítson önmérsékletet

Szerző: | 2020. október 22., 14:16 | Belföld

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A második hullám olyan időszakát éljük, ahol jelentősen nő a fertőzöttek száma, ez Magyarországon is így van. Ez a járvány természete, felfutó szakaszban vagyunk – derült ki Müller Cecília országos tiszti főorvos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Elmondta, ugyan Magyarországon az elmúlt 24 órában több autoimmun-betegeségben elhunyt személy is volt a korábbiakhoz képest, de továbbra is a szív- és érrendszeri-, dagantos betegségekben, illetve az anyagcsere-zavarokban szenvedők hunynak el jellemzően. Szerinte mindenki, akinek szüksége van a laboratóriumi vizsgálatra koronavírus-gyanú miatt, térítésmentesen hozzájuthat ehhez, a háziorvosoknak és a kezelőorvosoknak kell ezt kérvényezni.

HIRDETÉS - AIP

Müller az alábbiakról is beszélt:

– „Sok számháborút hallunk” Müller szerint, de a Magyarországon a második hullámban is eredményes a védekezés szerinte. A WHO az uniós átlagot úgy számolja, hogy egymillió lakosra vetíti ki az országok adatait, így az EU 27 országának középmezőnyében van hazánk a fertőzőttek, illetve az elhunytak tekintetében is.

– Az elhunytak életkora átlagosan 76 év.

– A KSH szerint a január és szeptember közti halálozások száma kevesebb, mint tavaly. Ezzel összecseng, hogy az EuroMOMO, ami minden évben többlethalálozást regisztrál influenzaidőszakban, Magyarországon ilyet idén még nem rögzített.

– Az influenzaoltással kapcsolatban heti jelentést kér arról, hogyan fogy az oltóanyag, ahol szükség van rá, igényelhető további oltás is. Szerinte nincsen senkinek javára, ha ebből is fölösleges aggodalmat keltünk a lakosság körében, van elég oltóanyag. És szerinte a kormány nem felvásárolta az oltóanyagot, hanem térítésmentesen juttatja el a lakosságnak. Utóbbi szerinte nagy különbség azzal szemben, amiről értesülni lehetett a sajtóból. Vagyis szerinte bizonyos sajtótermékek feleslegesen keltettek aggodalmat, ezért önmérsékletet kér tőlük. Hangúlyozta azt is: mindegyik oltóanyag biztonságos és hatékony.

Néhány kérdésre is válaszolt az operatív törzs:

  • Mit tegyen az, akinek a PCR tesztje kétes, érvénytelen eredményt mutat? Előfordulhat ilyen, például a mintavétel során lehet, hogy nincs elég sejt, mert a mintavétel előtt evett vagy ivott az illető. Meg kell ismételni a vizsgálatot.
  • Mi számít normális bevitelnek a C- és D-vitamin fogyasztás esetén? Lehet ezeket túlfogyasztani, az is káros lehet. Hogy mennyi a helyes arány, beszéljük meg orvosunkkal, gyógyszerészünkkel.
  • Mit tegyenek a cukorbetegek, magasvérnyomással élők, hogy elkerüljék a koronavírust, miután ők a veszélyeztetett csoportba tartoznak? Tartsák be a higiénés szabályokat, viseljenek maszkot, mossanak gyakran kezet, fertőtlenítsenek, tartsák egyensúlyban az alapbetegséget. Utóbbi azt jelenti, szedjék pontosan a gyógyszereket, járjanak ellenőrzésre, tartsák be az étkezésre, mozgásra való utasításokat.
HIRDETÉS - AIP

Címkék: járvány, koronavírus, Müller Cecília, operatív törzs


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest