Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Závecz: csökkent a Fidesz tábora

Szerző: | 2020. október 22., 10:39 | Belföld

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes védőmaszkot visel a koronavírus-járvány miatt az Országgyûlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Bár a járvány első hullámában növelni tudta támogatottságát, azóta négy százalékponttal esett a Fidesz népszerűsége – állapította meg friss felmérésében a Závecz Research Intézet. A hvg.hu ismertetése szerint a közvélemény-kutatást október első felében, az ország felnőtt lakossága körében végezték.

HIRDETÉS - AIP

Március és augusztus között 31-ről 36-ra nőtt a kormánypárt támogatottsága, azóta viszont két hónap alatt a frissen jöttek eltűntek, és már „csak” 32 százalékon áll a Fidesz a teljes választókorú népességen belül.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A Demokratikus Koalíció (DK), ahogy korábban, most is tíz százalékon áll, míg a Jobbik egy százalékot javított, a Momentum pedig rontott. Jakab Péter pártjának van most hét, Fekete-Győr Andráséknak pedig hat százaléka. Az MSZP a maga öt százalékával a bejutás küszöbén billeg. Az LMP-nek, a Párbeszédnek és a Mi Hazánknak ugyanúgy két-két százaléka van, ahogy a Kétfarkú Kutya Pártnak. Harmincegy százalék nem választott pártot.

A biztos pártválasztók körében a Fidesznek 49 százaléka van, a második helyen pedig jelentősen lemaradva a DK áll, 17 százalékkal. A Jobbiknak és a Momentumnak 10-10 van, az MSZP-nek pedig 6.

A tavaszi-nyári Fidesz-növekedés jelentős részben a vidéki városokban élők, a diplomások és a negyven év alattiak körében volt tapasztalható. A vidéki városokban viszont később nyolc százalékpontos lett az esés. A falvakban viszont még javítás is történt, igaz, mindössze két százalékponttal. A Závecz szerint a Fidesz beágyazottsága Budapesten 26, a vidéki városokban 31, a falvakban pedig 37 százalékos. A diplomások körében augusztus óta még többet, 16 százalékot vesztett a kormánypárt. A szakmunkások és az érettségizettek között is csökkenés történt, hat és négy százalékkal, az alapfokú végzettségűek között viszont erősödés tapasztalható, méghozzá hét százalékponttal. A negyven év alattiak közt kilenc százalékpontot vesztett a Fidesz nyár óta.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: DK, Fidesz, Jobbik, közvélemény-kutatás, Momentum, MSZP, Závecz Research


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest