Koronavírus: Csaknem kétezer fővel nőtt a fertőzöttek száma, elhunyt 38 beteg

Koronavírus: Csaknem kétezer fővel nőtt a fertőzöttek száma, elhunyt 38 beteg

Magyarország koronavírus-térképe 2020. október 24-én (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

1820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  56 098  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1390 főre emelkedett, 16 007 -en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 38 701 fő. Az aktív fertőzöttek 29, az elhunytak 37, a gyógyultak 29 százaléka budapesti. Az előző napi adathoz képest 36-tal több koronavírusos beteget, 2245 főt ápolnak kórházban, közülük 205-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a hivatalos kormányzati tájékoztatási honlapon.

Az elmúlt 24 órában 11 971 új mintavétel történt, eddig összesen 961 441 koronavírus-tesztet végeztek el a járvány kezdete óta. A pozitív tesztek aránya 15 százalék körüli értéket mutat, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint akkor tesztelnek egy országban eleget, ha 5 százalék alatt van ez az arány.

Az oldal tájékoztatása szerint a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség.

A kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján, kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kell viselniük a résztvevőknek. A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását. Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására.

Emellett továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A diákoknak ma elkezdődött az őszi szünet. Fontos, hogy a szülők beteg, tünetes gyermeket lehetőleg ne vigyenek a nagyszülőkhöz és olyan szabadidős programra, ahol zárt térben sokan vannak. Az őszi szünetben az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítást végeznek.

– A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet – javasolja a honlap. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.