Az általános maszkviselés 130 ezer életet menthetne meg az Egyesült Államokban

Az általános maszkviselés 130 ezer életet menthetne meg az Egyesült Államokban

Koronavírus – Amerikai Egyesült Államok (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Legyenek nagyon óvatosak és változtassanak a viselkedésükön, az életmódjukon – tanácsolja az amerikaiaknak a Washington Egyetem járványügyi professzora. Ali Mokdad a Nature Medicine-ben publikálta kutatását, mely szerint február végére már több mint 500 ezer koronavírusos halott lesz az Egyesült Államokban, ha az államok inkább lazítanak, semmint szigorítanak a korlátozásokon. Ez kétszerese az elhunytak eddigi számának, amely meghaladja a 224 ezret – írja a CNBC.

A kutatás fő megállapítása, hogy csaknem 130 ezer életet lehetne megmenteni, ha a február végéig terjedő időszakban a lakosság 95 százaléka a közterületeken is következetesen maszkot viselne. Ha ez az arány 85 százalék, akkor 96 ezerrel kevesebben halnának meg. A déli félteke eddigi  tapasztalatai alapján Mokdad úgy látja, a Covid-19 szezonális betegség, ezért decemberben és januárban mindenképpen jobban fog terjedni az északi földrészen. De az életmód változtatásával fékezni lehetne a járványt, és ennek nagyon fontos eszköze – távolságtartás és a tesztelés mellett – az állandó maszkviselés.

Az Egyesült Államok pénteken rekordszintű, 83 700 új fertőzöttet regisztrált, szombaton néhány ezerrel kevesebbet. Az összes fertőzöttek száma több mint 8,5 millió a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.