HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Elég, ha elfogadjuk, hogy a másik sem valami ördögi terv végrehajtója” – Interjú Vona Gáborral

Szerző: | 2020. október 26., 06:00 | Belföld

Vona Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szokatlan terepre merészkedett Vona Gábor: a halálszorongásról írt filozofikus kötetet. De nemcsak tudományos hivatkozások, hanem személyes történetek is bőven szerepelnek a Míg a halál el nem áraszt című könyvben. A szerzőt kérdeztük erről, a Jobbik radikális múltjáról, a halálbüntetésről és arról is, hogyan emlékezhet majd az utókor a NER-re.

Épp amiatt érdekes a saját politikai történetem, mert nemcsak számomra lehet tanulságos – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Vona Gábor. A politikus a halálszorongásról írt új könyvet, de kérdeztük a Jobbik múltjáról is, ennek kapcsán beszélt a változásáról, a korábbiak újraértékeléséről. – Nem kell mindenben egyetérteni, elég, ha elfogadjuk, hogy a másik sem valami ördögi terv végrehajtója. Ha valaki liberális, még nem Soros-ügynök, csak hisz a szabadságban. Ha valaki konzervatív, még nem inkvizítor, csupán a rendre és hagyományokra épülő fejlődésben hisz és így tovább – fejtette ki az egykori pártelnök. De hiteles-e mások esetében is a változás, miközben azt láttuk, hogy Dúró Dóra is az első sorban volt, most meg könyvet darál le? – Viszont Dúró Dóra már nincs is a Jobbikban. Ezt ne felejtsük el – mondta ennek kapcsán Vona.

A halálszorongásról vallott gondolatai mellett az egykori politikus meglepő zenei- és olvasmányélményeire is fény derül az interjúban. Szóba került, mit szeret G. Fodor Gábortól, ahogy az is, milyen kormánypárti kedvencei vannak még. De megemlítettük azt is, milyen furcsa volt hallani a grunge-rajongó gimnazista Vona Gáborról, és ezt összeegyeztetni a színpadon nagyon dühös, radikális politikus képével. – Továbbra is nagyon szívesen hallgatok Alice In Chains-t, Nirvanát, Therapy?-t vagy Soundgardent. De hallgattam Radioheadet is. Számomra ez sosem okozott meghasonulást. (…) A zenétől elsősorban nem azt várom, hogy szórakoztasson, hanem hogy mélységet nyisson meg előttem. Persze, hogy a Nirvana mennyire ad metaszintet a pár akkordjával, az más kérdés. Az ott inkább hangulat és életérzés volt, meg hát fiatalság, bohóság – érkezett erre a válasz.


HIRDETÉS

Miben lenne más az ország, amiben Vona Gábor politikus helyett filozófusnak állt volna? És mit szólnak egykori jobbikos párttársai ehhez a bölcsészkedő oldalához? A Jobbik kezdeti időszakában inkább a leegyszerűsíthető, közérthető üzenetek voltak a jellemzőek. Nem volt kényelmetlen ez a szerep a számára? Korábban sokszor emlegette a tradicionalista filozófusokat, de mit gondol az ő politikai állásfoglalásaikról? Miért nem veti el a halálbüntetést? Mi lenne szerinte a megoldás a nagy ellenzéki összefogás helyett? Hogyan fog szerinte az utókor emlékezni a NER-re?

Ezek is kiderülnek interjúnkból, amit lapunk október 22-én megjelent, 2020/43. számában olvashatnak.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/43. számban? Itt megnézheti!

Címkék: Dúró Dóra, G. Fodor Gábor, halál, halálfélelem, Jobbik, Míg a halál el nem áraszt, Vona Gábor


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest