Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ha kormánypárti kéri, akkor már nem is titkosak a települési fertőzöttségi adatok

Szerző: | 2020. október 26., 14:33 | Belföld

Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Hatvanonline.hu vasárnap délután közzétette a térség településeinek hivatalos járványadatait, de a cikket rövid idő után el is tüntették a lap internetes oldaláról és a Facebookról is. A cikk helyén azóta csak egy üres oldal találhatószámolt be a 24.hu. Az adatokat Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő kérésére adta ki a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Mindez azért különösen érdekes, mert eddig ilyen adatokat nem kaphattak meg ellenzéki önkormányzatok, hiába kértek. A DK törvényjavaslatot nyújt bee, hogy kötelező legyen a kerületre van településre lebontott adatokat kiadni az önkormányzatoknak.

A törölt cikk 24.hu által megszerzett szövege a Heves megyei 3-as számú országgyűlési választókerület 38 települését érintő, viszonylag friss járványügyi számait tartalmazta. A helyi aktív koronavírus-fertőzöttek 42. heti számadatai Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselőtől származtak, a politikus pedig Kadlott Csabától, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatójától kapta meg a statisztikát.

A 24.hu által szemlézett adatsorból kiderült, hogy a 38-ból 25 településén tartanak nyilván igazoltan pozitív eseteket, közülük a legtöbbet, 30-at a választókerület központjában, Hatvanban regisztrálták. „Az adatokban egyébként nincs semmi meglepő, a meglepetést legfeljebb az okozhat, hogy Szabó Zsolt hozzájuthatott a saját körzete adataihoz” – írja a portál.


HIRDETÉS

A Demokratikus Koalíció (DK) hétfőn sajtótájékoztatón közölte: törvényjavaslatot nyújtanak be, hogy a területileg illetékes kormányhivataloknak kötelező legyen konkrét, kerületre vagy településre bontott járványügyi adatokat szolgáltatnia az önkormányzatoknak „Az elmúlt napokban több DK-s polgármester is azt kezdeményezte, hogy a kormány szolgáltasson kerületre bontott konkrét járványügyi adatokat az önkormányzatoknak. Így tett többek között Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi DK-s polgármester és Katanics Sándor DK-s veszprémi önkormányzati képviselő is. A kormány minden esetben megtagadta az adatszolgáltatást,” – írják sajtóközleményükben.

A DK országgyűlési képviselője, frakciószóvivője, Varga Zoltán közölte: ha a Fidesz nem támogatja a törvényjavaslatukat, „azzal a titkolózás és az elhallgatás mellett foglalnak állást, ezzel is hátráltatva a vírus elleni védekezést”.

Csütörtökön szintén a 24.hu írt arról, hogy Németh Angéla polgármester levélben fordult Kalmár Patrícia kerületi tiszti főorvoshoz, hogy adja ki a kerületre vonatkozó adatokat. A tiszti főorvos helyett válaszoló Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője elutasította a kérést. Sára arra hivatkozott, hogy hivatalosan már június óta nincs járványügyi vészhelyzet Magyarországon, a vonatkozó kormányrendelet pedig nem engedi, hogy vészhelyzeten kívüli időszakban kiadja az információkat. Emlékezetes Karácsony Gergely főpolgármester küzdelme is, aki hiába próbált hónapokon át adatokat kapni az operatív törzstől.

A 24.hu vasárnap megkereste a Hatvanonline.hu-t, hogy miért vonták vissza a cikket, választ azonban egyelőre nem kaptak.

Címkék: adatok, DK, fertőzöttek, kormányhivatal, koronavírus, koronavírus-járvány, önkormányzatok


HIRDETÉS
Bejutottunk egy járványkórházba

Bejutottunk egy járványkórházba

Romániáig kellett utaznunk hozzá. Videón mutatjuk meg, milyen egy Covid-kórház belülről! Két munkatársunk egy teljes műszakot tölthetett el a koronavírusos betegek ápolását végző székelyudvarhelyi intézményben!

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

  • Bukás – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2020. december 03., 16:57
  • Interjú Kútvölgyi Erzsébettel, riport a székelyudvarhelyi Covid-háttérkórházból. A Szájer-ügy. Keresse a Magyar Hangot – a Bűvös Szakács mellékletével!

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Ajándékozzon Magyar Hangot!
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest