Vidnyánszky Attila is koronavírusos

Vidnyánszky Attila is koronavírusos

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk folyamatosan frissül!

A Nemzeti Színház tájékoztatja a közvéleményt, hogy a teátrum vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila koronavírus tesztje ma pozitív lett. Igazgató úr állapota kielégítő, otthonában pihen – olvasható a színház közleményében. Hozzátették, a színházban a járványügyi hatóságokkal egyeztetve folyik a kontaktkutatás, és a tesztelés.

Vidnyánszky Attila, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) irányítására kijelölt kuratórium vezetője is kedd délelőtt még online megbeszélésen vett részt az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának ülésén. Ahol egyebek mellett arról beszélt, hogy az október 23-i budapesti demonstrációra nem a diákok miatt mentek ki több mint tízezren, hanem azért, mert a baloldali pártok kampánynyitó gyűlést tartottak.

A bizottsági ülés felvételei alapján úgy tűnik, hogy Vidnyánszky Attila kedd délelőtt még feltételezhetően a Nemzeti Színházban tartózkodott, és mivel a teszt eredménye nem érkezik meg ilyen gyorsan, feltehetően a beszélgetés előtt vettek mintát a direktortól, aki így fertőzötten járt a színházban.

Vidnyánszky Attila a Rómeó és Júlia december 4-i bemutatójára készül, az előadást ő rendezi, a darab sajtónyilvános olvasópróbáját október 20-án tartották a színházban. A produkció kapcsán hangsúlyozta, mindenképpen el szerette volna kerülni a mű aktualizálását. Túlságosan egyszerű interpretációk adódnak, akár a mára, akár a közelmúltra, Magyarországra vagy külföldre tekintve – jegyezte meg. Ezzel "lerántanák a földre", pont attól csoda ez a mű, hogy úgy szól minden korhoz, minden évszázad, minden generáció emberéhez hogy nem kell direkt módon belegyökereztetni a mába. Elmondta, a darab arról szól, hogyan hozza zavarba a világot, amikor egy mindent át- és felülíró érzés összekapcsol két fiatalt.

Mint ismert, Vidnyánszky Attila, aki egyebek mellett a Magyar Teátrumi Társaság elnöke is, a kormány az SZFE-t irányító kuratórium élére jelölte. Személye és döntései elleni tiltakozásul szeptember elején lemondott az egyetem szenátusa és vezetősége, a hallgatók pedig elfoglalták az SZFE Vas utcai (majd két további) épületét, illegitimnek nevezték a kuratóriumot, amelynek tagjait nem engedik be az egyetemre. Vidnyánszky Attila, ahogy a kedd délelőtti bizottsági ülésen, úgy korábban többször is a baloldali pártokat látta a hallgatók megmozdulása mögött, hangsúlyozva, hogy a diákokat kiképezték az egyetemfoglalásra.

Megkerestük a Nemzeti Színházat, hogy Vidnyánszky Attila a keddi beszélgetésre valóban a színházból jelentkezett-e be, illetve, hogy a pozitív tesztje miatt a színház hány munkatársa kerül karanténba, valamint miként befolyásolja az előadást és a színház működését a fertőzés, Amint reagálnak, frissítjük a cikket.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.