Az éttermekben és a kocsmákban is kötelező lesz a maszk

Az éttermekben és a kocsmákban is kötelező lesz a maszk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


November 2-ától a vendéglátó- és szórakozóhelyekre is kiterjesztik a maszkviselési kötelezettséget – derült ki az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. A rendelkezés érvényes lesz a sportrendezvények vendéglátó részeire is. A maszkokat csak az étel és ital fogyasztása során lehet levenni.

Emellett a nyilvános zenés-táncos rendezvényeken is kötelező lesz maszk. Az az állampolgár, aki ezeket a szabályokat megszegi, szabálysértést valósít meg. Az üzemeltető, aki nem tesz meg mindent a szabályozás betartására (azaz nem hívja fel a szabályszegőt a jogellenes magatartás megszüntetésére és kísérli meg kivezettetni) akár az üzlet, szórakozóhely, étterem bezárásával is sújtható. Az ellenőrzéseket pedig kereskedelmi hatóságként a rendőrség is elvégezheti.

A csütörtöki tájékoztatón nem vett részt Müller Cecília országos tiszti főorvos. Helyette a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője, Galgóczi Ágnes volt jelen. Ő elmondta, további mintavételi helyek felállításáról döntöttek, a Belügyminisztériummal közösen 200 egységet hoznak létre.

A gyermekeknek adható influenzaoltások most pénteken jutnak el a kormányhivatalokhoz, innen igényelhetik a háziorvosok. Az elmúlt hetekben ugyanakkor már felmerült, hogy bár mindenki számára ingyenes oltást ígértek, de egyes helyeken a háziorvosok szűkebb kapacitással számolnak. A koronavírus kapcsán Galgóczi kifejtette azt is, nagyjából hat hónapig védett valaki az újrafertőződéstől.

Kérdés érkezett az egészségügyi dolgozók átirányításáról. Az osztályvezető kifejtette, ez eddig 933 dolgozót érintett, a kórházak ugyanakkor fel vannak készülve a betegek ellátására.