Karácsony Gergely: Ha ezt megakadályozza a kormány, akkor hadat üzen a budapestieknek

Karácsony Gergely: Ha ezt megakadályozza a kormány, akkor hadat üzen a budapestieknek

Karácsony Gergely és Tüttő Kata 2020. október 29-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán kiderült, hogy a kormány nem támogatja azt a javaslatot, amelyet egyébként a kormány tisztviselői készítettek elő két héttel ezelőttre a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésére, ezért le kell mondani a fővárosnak arról, hogy újabb korszerű trolikat szerezzen be – jelentette be csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester. Három milliárd forintban át is csoportosítottak kudarcos uniós támogatásokat. – Erre az ígéretre, úgy látszik, nem emlékeznek már a kormányoldalon, ez is egy elszállt ígéret a sok közül – mondta.

Felidézte, hogy kormány korábban azt is megígérte, hogy az 50-50 troli és villamos beszerzését is kifizeti, de ezt sem tartotta be.

A fővárosi önkormányzat megalkotta a zöld járműbeszerzési programját, amelynek keretében 50 új villamos és 50 új troli szolgálná a lakosság kényelmét, Ennek érdekébe előkészítettek egy megállapodást az Európai Fejlesztési Bankkal, amelynek értelmében a főváros egy rendkívül kedvező, visszatérítendő támogatás formájában meg tudná vásárolni ezeket a járműveket.

Ehhez pontosan tudjuk, hogy kell a kormány jóváhagyása, de úgy tűnik, hogy a kormány még azt sem engedi meg, hogy a főváros helyettük vásárolja meg ezeket a járműveket, innentől kezdve nem tudunk másra gondolni, minthogy a kormánynak nem érdeke az, hogy Budapest fejlődjön – fogalmazott.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/videos/669495983705262

Nem adjuk fel a küzdelmet, hogy ezt a kiváló lehetőséget elszalasszuk, ezért újra a kormány asztalára tesszük ennek a fejlesztési hitelnek a programcsomagját, melyben 50 új troli és 50 új villamos beszerzését valósítanánk meg – mondta. Hozzátette: ezzel elindítanánk Budapestet a XXI. századi fejlődés útján.

Ha a kormány nem állja a szavát és nem fizeti ki az összeget, akkor legalább azt tegye lehetővé, hogy a főváros európai uniós hitelkeretből megvásárolhassa ezeket. Ha ezt is megakadályozzák, akkor nyilvánvalóan hadat üzennek, nem a Fővárosi Önkormányzatnak, hanem a budapesti polgároknak – mondta.

Arról is beszélt a főpolgármester, hogy az elmúlt napokban a kormány több ígéretet is tett arra, hogy a fővárostól elvett pénzekből fedezve számos fejlesztést fog majd végrehajtani. „Nyilván fontos, hogy a kormánynak kedves oligarchák beruházásaihoz fejlesszük a közösségi közlekedést, de az igazán fontos fejlesztés ezeknek a troliknak és villamosoknak a beszerzése lenne” – mondta ironizálva.