Új igazgató a Gárdonyi Géza Színház élén, szembement az Emmi-szerződéssel az egri közgyűlés

Új igazgató a Gárdonyi Géza Színház élén, szembement az Emmi-szerződéssel az egri közgyűlés

Az egri Gárdonyi Géza Színház épülete a Hatvani kapu tér 4. szám alatt. Eger három színháza közül ez a legnagyobb. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több órás, személyeskedésekkel tarkított politikai vita után választott új vezetőt Eger közgyűlése a Gárdonyi Géza Színház élére. Blaskó Balázs, a teátrumot tíz éve vezető igazgatóval szemben Szőcs Arturt, a Miskolci Nemzeti Színház színművészét, rendezőjét szavazták meg a színház igazgatójának. Könnyen lehet, hogy a Mirkóczki Ádám polgármestert támogató közgyűlési többség ezzel precedensértékű döntést hozott, mivel a kormányzati szándékkal és a bírálóbizottság javaslatával szembe ment, és ezzel a színháznak folyósított közel évi 300 milliós kormányzati támogatást is kockára tette.

A heves vita már a közgyűlés előtt is garantálható volt. Ennek oka, hogy a polgármester a szakmai bizottsági döntéssel szemben Szőcs Artur pályázatát is a közgyűlés elé terjesztette. Fontos körülmény, hogy az átalakított színházfinanszírozási rendszer eredményeként a Gárdonyi Géza Színház vegyes fenntartású intézménnyé vált. Ez azt jelenti, hogy a működési támogatást fele-fele arányban biztosítja az egri önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A szerződés értelmében egy szakmai bírálóbizottság foglal állást a jelöltek pályázatáról. Ebbe a bizottságba az Emmi minisztere mellett működő Színházművészeti Bizottság három tagot, maga az Emmi egy tagot, a színház és az önkormányzat pedig két-két személyt delegált. Ez a bizottság a hét pályázó közül az eddigi igazgató Blaskó Balázs pályázatát 6 igen, 2 nem szavazattal javasolta a közgyűlés elé terjeszteni. Itt Szőcs Artur 3 igen szavazatot kapott 5 tartózkodás mellett (az indulók között volt egyébként Kelemen Csaba, a színház társulatának tagja is, aki a napokban hunyt el koronavírus-fertőzésben).

Ülésezik Eger közgyűlése 2020. október 29-én Forrás: az Eger TV közvetítése

A polgármester Szőcs Artur nevének előterjesztésére azt a magyarázatot adta, hogy noha kérték a szakmai bírálóbizottságot, hogy több nevet is a közgyűlés elé vihessenek, ezt elutasították. Továbbá Szőcs „művészileg invenciózus” pályázatáról úgy összegzett a bizottság, hogy kiszámíthatóbb időben (tehát nem pandémia alatt) támogatható lenne a pályázata (a szakmai bizottság ülésének jegyzőkönyve egyébként azóta nem nyilvános).

A vitában a városvezetés megerősítette, hogy politikai döntésnek tartják, hogy a szakmai bizottság Blaskó Balázst javasolta a színház élére. Oroján Sándor, az ellenzéki Fidesz frakcióvezetője ezt vitatta, mondván, nincs szakmaibb bizottság annál, amelyben a szakmai képviselők foglalnak helyet. Ő frakciótársaival együtt a fő problémát abban látta, hogy ha a közgyűlés az előterjesztésében szereplő Szőcs Arturt szavazza meg, azzal megszegik az Emmivel kötött szerződést. Szerinte erre válaszul az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonnal megvonja a színház finanszírozása szempontjából nélkülözhetetlen 300 millió forintot a teátrumtól, ami a dolgozók elküldéséhez, jelentős leépítéshez vezethet. Elmondta továbbá, hogy a teátrum 75 dolgozója írt alá egy petíciót, amelyben a polgármester előterjesztése ellen tiltakoznak. Ezt el is vitték a városházára.

A polgármester úgy reagált, hogy az Emmi államtitkárával folytatott beszélgetése alapján egyértelmű: a tárca valóban szerződésszegésként értelmezi, ha szembemennek a bírálóbizottság döntésével. De egyetlen levelükben vagy tájékoztatásukban sincs szó arról, hogy automatikusan megvonnák a támogatást – magyarázta Mirkóczki Ádám. A polgármester a művészeti törvényre is hivatkozott, amely – fogalmazott – magasabb rendű jogszabály, mint az önkormányzat és a minisztérium polgárjogi szerződése, a képviselők pedig szabad mandátummal ülnek a közgyűlésben, s nem Budapesten, hanem Egerben kell eldőlnie, hogy ki vezesse a színházat.

Szőcs Artur színművész, rendező Eger önkormányzatának közgyűlésén Forrás: Az Eger TV közvetítése

A színház élén második ciklusát töltő Blaskó Balázs megbízatása 2021. január végén jár le. Az új igazgató, Szőcs Artur megbízatása 2021. február 1-jén kezdődik, és öt évre szól. Szőcs 1980-ban Marosvásárhelyen született, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett előbb musical-operett, majd rendező szakon. Mint bemutatkozásában mondta, Magyarország több színházában dolgozott színművészként és rendezőként. Jelenleg a Miskolci Nemzeti Színházban rendez, ahol tagja a színház művészeti tanácsának is. Több magyar filmben és sorozatban játszott.