Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Irodalmi ösztöndíjpályázatot hirdetett Erzsébetváros önkormányzata

Szerző: | 2020. október 31., 13:32 | Belföld

sajtótájékoztató a VII. kerületi irodalmi ösztöndíjról Fotó: VII. kerületi önkormányzat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ösztöndíjpályázatot hirdetett a VII. kerület önkormányzata. A nyerteseket független, szakmai zsűri választja ki. Erzsébetváros önkormányzatának nem titkolt célja, hogy pár éven belül a VII. kerületet Budapest kulturális kerületeként tartsák számon – erről Szücs Balázs (Párbeszéd), Erzsébetváros kulturális alpolgármestere, a projekt önkormányzati felelőse beszélt az eseményről szóló sajtótájékoztatón. Az ehhez vezető út első lépése a szóban forgó irodalmi ösztöndíjpályázat.

HIRDETÉS - AIP

Az önkormányzat közlése szerint az ösztöndíjpályázatra 35–60 év közötti, középgenerációt képviselő, legalább már két kiadott kötettel rendelkező alkotók jelentkezését várják. Az ösztöndíjasok fél éven keresztül havi 160 000 forint támogatásban részesülnek. Szücs Balázs hangsúlyozta, hogy a támogatottak nemi arányának az ötven-ötven százalékhoz kell közelítenie, ezzel is segítve a női alkotók megjelenését és térhódítását a kortárs irodalomban.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Az ösztöndíj azonban nem pusztán a pénzről és az alkotásról szól. „Beköltöztetik” ugyanis a VII. kerület alkotói és előadói tereibe a kortárs irodalom képviselőit. Az ösztöndíjasok által készített szövegeket ötvözik más művészeti ágak képviselőinek munkáival, így többek között improvizációstánc-műhely, videóinstalláció-pályázat és színházi felolvasások keretében ismerhetik meg az érdeklődők az elkészült alkotásokat. Ennek tere a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál lesz, ahol az ösztöndíjasok találkoznak a közönséggel.

Simon Márton költő, slammer, az ösztöndíjpályázat kezdeményezője és a programkoordinátora szerint a szinte minimális önkormányzati hozzájárulás is hatalmas segítséget tud nyújtani a díjazottaknak. A szakmai zsűri elnöke Gács Anna irodalomkritikus, egyetemi oktató. A zsűri tagjai továbbá Nagy Boglárka, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője, Visy Beatrix irodalomtörténész, kritikus, Babiczky Tibor költő, irodalmi szerkesztő és Kemény István író. A pályázat tiszteletbeli fővédnöke Lator László költő. Az ösztöndíjra 2020. november 6-ig lehet pályázni.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Budapest, Erzsébetváros, irodalom, kultúra, önkormányzat, pályázat, VII. kerület


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest