Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Levélben kérik az orvosok Pintér Sándort, segítsen nekik, hogy végre bevonják őket az egyeztetésekbe

Szerző: | 2020. október 31., 08:04 | Belföld

Pintér Sándor belügyminiszter beszél a visegrádi négyek (V4) és Ausztria belügyminisztereinek találkozóján rendezett sajtótájékoztatón Prágában 2019. november 21-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– (…) a kormány azt kommunikálta, hogy a törvény és a végrehajtási rendeletek kidolgozásába bevonta és bevonja a kamarát. Az előbbit kénytelenek vagyunk cáfolni. Azért, hogy az utóbbi a valóságnak megfeleljen, sürgősen valódi egyeztetésekre van szükség – erről ír Pintér Sándor belügyminiszternek levelében Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az új egészségügyi törvény kapcsán szerdán. Ugyan utóbbi értelmében jelentős béremelés vár az orvosokra, ezért cserébe bevezeti az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt, amely nemcsak, hogy engedélyhez köti a másodállásokat, de például lehetővé teszi az orvosok vezényelhetőségét is, amelyek ellen tiltakozik az orvosok jelentős része a MOK felmérése szerint. A kamara a honlapjára egyébként egy számlálót is telepített, eszerint 18 nap van az új törvény hatályba lépéséig, és az ezzel kapcsolatos rendeletek kidolgozásába még nem vonta be a kormány őket.

HIRDETÉS - AIP

A MOK elnöke arról is írt Pintérnek, tudomásuk szerint a rendeletek nem kidolgozás alatt állnak, hanem gyakorlatilag már készen is vannak. Ezért arra kérik őt, „e hét végéig írja meg az egyzetetések menetét, ahol érdemben járulhatunk hozzá a törvény módosításához és a rendeletek kidolgozásához”. Hangsúlyozták: a törvény hatályba lépésének közeli időpontja már így is alig teszi lehetővé az érdemi konzultációt. Ehhez hasonlóan a háziorvosi és fogorvosi alapellátást illetően is nagy fokú a bizonytalanság szerintük, „a kollégák nem tudják, hogy milyen jövő vár rájuk”. – A Kamara az eddigieket nem tekinti korrekt partneri együttműködésnek – szögezte le Kincses Gyula.

A MOK-elnök arra is felhívta a figyelmet, a koronavírus-járvány súlyosbodik és drámai terjedése várható. – A kórházban és lélegeztetőgépen lévő betegek száma egyre nő, a COVID-osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el. A kormány intézkedései váratnak magukra. Olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csupán méltatlan, hanem a biztonságos betegellátást veszélyezteti – húzta alá. Ezért végezetlül felszólította a MOK a kormányt, hogy „ebben a kritikus helyzetben a magyar egészségügy dolgozóinak nagyfokú elégedetlenségét kiváltó törvényt korrigálja”, vonják be érdemben az orvosi- és szakdolgozói kamarákat, hogy ezzel is segítség, az orvosok és az ápolók a betegellátásra tudjanak koncentrálni.

Érdemes megjegyezni, hogy a MOK annak ellenére fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy az egészségügy nem hozzá, hanem Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Miniszteréhez tartozik (Emmi). Igaz, az Emmi például annyit reagált a MOK felmérése, mely szerint az orvosok 77 százaléka nem írná alá jelen állapotában az új jogviszonyról szóló szerződést: nem tartanak attól, az orvosok tömegesen hagynák el a pályát, és „az orvostársadalom egy részének bizonytalansága abból fakad, hogy az ellenzék és egyes médiumok tudatosan félremagyarázták a törvényt”.

Címkék: egészségügy, egészségügyi szolgálati jogviszony, Magyar Orvosi Kamara, Pintér Sándor


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest