Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hiába elégedetlenkedtek a lakók a Matolcsy Gyöngyi által vezetett Balatonakarattyán

Szerző: | 2020. november 04., 21:25 | Belföld

Látványterv a Balatonakarattyára tervezett kikötőről Forrás: a megyei kormányhivatalhoz beadott, nyilvánosságra hozott irat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nem közeledtek az álláspontok Balatonakarattyán a Magyar Nemzeti Bank egyik cégének beruházásához tervezett kikötő ügyében a szerdai közmeghallgatáson. Ennek oka, hogy ezen ugyan részt vett a kikötőt tervező cég képviselője (a beruházótól nem érkeztek), érdemi párbeszéd nem alakult ki. A lakosok kifogásaira ugyanis alapvetően Matolcsy Gyöngyi polgármester – Matolcsy György jegybankelnök volt felesége – és a két alpolgármester igyekezett reagálni. A válaszok többnyire kimerültek abban, hogy az önkormányzat nem engedélyezési hatóság, nem rajtuk múlik, hogy megépülhet-e a vitorláspihenő. Mindenesetre az ismét kiderült: ők nem osztják a lakók aggodalmait, és nincs ellenükre a kikötő megépítése.

Mint arról beszámoltunk, a kikötőt az MNB-hez tartozó Optimum-Gamma Ingatlanbefektetési Kft. építtetné a MÁV-üdülő területén készülő oktatási és konferenciaközponthoz. A 40 hajó befogadására alkalmas kikötő megépítése az engedélyes tervekben nem szerepelt, időközben azonban ezt is megterveztették. Ezzel szemben több kifogásuk is van az ellenzőknek. Részben az, hogy csak akkor értesültek hajópihenőről szőtt elképzelésről, amikor a tervezők elkezdték az engedélyeztetését a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál. A kikötőhöz két 120-150 méteres mólószár épülne, amely jelentős mértékben átalakítaná a partszakaszt. A majdani kikötő területén az alacsony vízszint miatt komolyabb kotrásra is szükség lenne – két strandolásra alkalmas besorolású terület közé ékelődne –, továbbá kifogásuk szerint a megépülése esetén az uralkodó áramlási viszonyok miatt a Bezerédi strand eliszaposodna. Emellett állításuk szerint az MNB területét kettészelő szűk önkormányzati útra olyan forgalom hárulna, amelyet az nem bírna el.

Ennél is fontosabb, hogy a kikötő a jelenlegi jogszabályok alapján nem épülhet meg, mert az érvényben lévő partvonalszabályozási tervben csupán egy mindössze öt méteres sáv az egyetlen kikötésre alkalmas szakasz ezen a parton. Ennek állami felülvizsgálata jelenleg folyamatban van. Létezik viszont a szabályozási tervnek már egy tervezete, ám ezen sem nagyobb a kikötésre alkalmas terület. Az ellenzők ezen kívül az önkormányzat hozzáállásával is elégedetlenek, mondván nem képviselik a lakók érdekeit a beruházóval szemben.


HIRDETÉS

Mint megírtuk, a 2014 óta független Balatonakarattya önkormányzata egy 2016-ös döntésével kimondta, hogy kifejezetten indokoltnak és szükségesnek tartják egy hajópihenő létesítését. A közmeghallgatás egyik felszólalója az erről szóló határozat hatályon kívül helyezését javasolta a testületnek. Erre Imrédy Szabolcs alpolgármester megerősítette: az önkormányzat szerint nem ördögtől való, hogy természetes vízen kikötő létesüljön. Hozzátette, az önkormányzat nem engedélyező hatóság, nincsenek jogi eszközei arra, hogy megakassza a beruházást.

Egy nyaralótulajdonos bejelentette azt is, hogy a Bezerédi strand megóvására érdekvédelmi egyesületet alapítottak. Egy másik helybeli felvetésére – miszerint szűkül a helyieknek a part elérésének lehetősége – azt felelték, hogy ez tévesen elterjedt információ. Az áramlási viszonyokra és a strand eliszaposodásáról szóló észrevételt azzal hárították az önkormányzat részéről, hogy ez szakmai kérdés, amelyről szakvélemények alapján lehet dönteni. Egyébként elhangzott, hogy a part könnyebb megközelítését lehetővé tenné egy átjáró megépítése a vasúton, erről az önkormányzat egyeztetett is a MÁV-val.

Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere 2020. november 4-i közmeghallgatáson Forrás: az önkormányzat közvetítése a közmeghallgatásról
Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere 2020. november 4-i közmeghallgatáson Forrás: az önkormányzat közvetítése a közmeghallgatásról

A tervező – a beadott iratok szerint ez a Tér-Team Kft. – képviselőjeként bemutatkozó Szabó Gábor kevés alkalommal kapott szót, és akkor sem sokat mondott. Az egyik környezetvédelmi aggályokat soroló felvetésre úgy felelt, hogy az előzetes vizsgálati dokumentációhoz a tájvédelmi, környezeti hatások vizsgálatáról szóló anyagot csatolták, ez megtalálható a Veszprém Megyei Kormányhivatal honlapján.

Ez a kikötő hatósági engedélyezési eljárásra beadott anyaga. A tervezők kérelme azonban formai okok és a hiányzó iratok miatt elbukott, a kormányhivatal környezetvédelmi osztálya megszüntette az eljárást. Mint megírtuk, többek között nem kezdeményezek előzetes környezetvédelmi vizsgálatot, hiányzott a beruházó igazolása, de még az eljárási díjat is csak felszólításra fizették be. Matolcsy Gyöngyi polgármester közmeghallgatáson elhangzott szavaiból az derült ki, hogy a tervezők az átdolgozott terveket tavaszra dolgozzák ki.

Ugyanakkor a fórumon szót kérők között akadt, akinek nincs ellenére a kikötőberuházás. Az érintett szerint igenis van igény Balatonakarattyán hajópihenőre, ő maga is vitorlázik.

Noha a helyiek még érzékelhetően szerették volna sorolni az ellenérveiket, Matolcsy Gyöngyi polgármester egy idő után arra intette a résztvevőket, hogy más témában tegyék fel kérdéseiket. A kikötő témáját azzal zárta le, hogy végre van egy beruházó – a cég nevét, vagy annak MNB-hez kötődését nem nevesítve –, amely egy helyi viszonyokban kis kikötőt építtetne. A felkorbácsolódott közhangulat miatt mégis úgy beszélnek a kikötő tervéről, mintha a beruházó „hortobágyi délibábot akarná felépíteni a Balaton partján” – fogalmazott. Ők azt szeretnék, ha jogszabályoknak és a különböző előírásoknak megfelelő beruházás készüljön.

A polgármester elmondása szerint a beruházó tavasszal nyitott egy fórum megtartására. Egy felszólaló úgy reagált, hogy ha lesz ilyen, célszerű elfogadniuk a meghívást. Mire egy másik résztvevő hozzátette: kérdés, nem lesz-e akkor már túl késő.

Címkék: Balatonakarattya, kikötő, közmeghallgatás, Magyar Nemzeti Bank, Matolcsy Gyöngyi, Optimum-Gamma Ingatlanbefektetési Kft.


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Ajándékozzon Magyar Hangot!
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest