Szlovákiában próbált fegyvert szerezni a bécsi terrorista, végül egy jugoszláv gyártmánnyal gyilkolhatott

Szlovákiában próbált fegyvert szerezni a bécsi terrorista, végül egy jugoszláv gyártmánnyal gyilkolhatott

Rendőrök és tűzoltók egy lövöldözés helyszínén a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szlovák rendőrség szerint a bécsi merénylő, aki hétfő este négy embert ölt meg, további 23-at pedig megsebesített egy belvárosi zsinagóga közelében, júliusban Szlovákiában próbált meg lőszert vásárolni egy AK-47-esbe, amit megtagadtak tőle.  Az osztrák hatóságok is tudhattak erről, írja a BBC, akiknek a cikkét a 444.hu szemlézte.

A szlovák hatóságok szerint a vásárlási kísérlet után azonnal értesítették az osztrák hatóságokat, hogy a férfi náluk próbált meg lőszerhez jutni. Arról egyelőre nincs hír, hogy Ausztria mit kezdett ezzel az információval.

Korábban a Magyar Távirati Iroda is közölte a heute.at osztrák hírportál információját, amely szerint Szlovákiából származhat az a fegyver és a lőszer, melyet a hétfői bécsi terrortámadás elkövetője használt:  az elkövető eszerint idén júliusban egy barátjával Szlovákiában járt, hogy AK-47-es fegyvert, valamint lőszert vásároljon. A Paraméter szlovák hírportál szerint a szlovák rendőrség szóvivője azt közölte: valóban eljutott hozzájuk olyan információ, hogy gyanús osztrákok Szlovákiában próbáltak fegyverhez jutni, ez azonban nem  sikerült nekik.  Ezt az információt elmondása szerint az osztrák rendőrökkel is megosztották.

A portál idézi Miroslav Chrenko fegyverszakértőt, a Hunter Club vezetője szerint azonban nem Kalasnyikovval lövöldöztek Bécsben, hanem egy délszláv gyártmányú M70-es támadópuskával. Ezzel egyetértett Ľudovít Miklánek, a Legis Telum Lőfegyverbirtoklók Szövetségének elnöke is.

Szlovákiában több szakértő is megerősítette, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a merénylő nem Kalasnyikovval, hanem M70-essel lövöldözött.

A Szabad Magyar Szó egy belgrádi katonai szakértőre hivatkozva azt írta, a bécsi terrorista egy olyan fegyvert használt, ami valószínűleg a kragujevaci gyárban készült. Aleksandar Radić azt mondta, ezek a fegyverek több módon is bejuthatnak az EU-ba, néhány éve Párizsban a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merényletben is az egykori Jugoszlávia területéről származó fegyvereket használták.

Hivatalosan az osztrák belügyminisztérium az osztrák közmédia szerint annyit közölt, hogy legalább egy rohamfegyver, egy kézi lőfegyver és egy bozótvágó kés volt az elkövetőnél.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.