PDSZ: A szülők ne küldjék óvodába és iskolába a gyerekeket

PDSZ: A szülők ne küldjék óvodába és iskolába a gyerekeket

Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár egyik katonája fertőtleníti a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik tantermét 2020. október 26-án (Fotó: MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felhívásban kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a szülőket, hogy ne küldjék iskolába és óvodába a gyermekeiket. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a szokásos reggeli rádióinterjújában még azt mondta, ameddig lehet, nem zárják be az intézményeket.

A pedagógus szakszervezet a felhívásában kiemeli, hogy sok levelet kapnak szülőktől amiatt, mert féltik a gyermekeiket. Ugyanis nem megfelelő a távolságtartás, nem mindenhol biztosítható a tanulócsoportok elkülönítése, továbbá az esetek túlnyomó többségében vagy nincs tesztelés vagy csak megkésve.

Azonban ez nem azt jelenti szerintük, hogy pánikra van szükség, hanem megoldásokra van szükség. Ez pedig a kormány és az oktatásirányítás felelőssége. – Ameddig viszont a kormány nem csak szavakban, hanem tettek szintjén is el nem kötelezi magát az élet és az egészség védelme mellett, addig is lépéskényszerben vannak a szülők – írják.

Azt a PDSZ is tudja, hogy nem minden család képes megoldani, hogy otthon maradjon a gyerek, főleg, ahol csak egy kereső van a családban. – Azonban, ha teheti, kérjük, ne küldje gyermekét iskolába, óvodába! – közölték. Mint írják, a házirendek és a helyi járványügyi protokollok alapján az óvodavezető és az igazgató rendelkezhet a gyermekek, tanulók mulasztásának igazolásáról. A szülők tehát – mint felhívásukban írják – kérjék az igazgatót vagy az óvodavezetőt, hogy igazolja a mulasztást.

A szakszervezet elismeri, hogy ez többletterhet jelenthet mindenkinek, azonban ennek hiányában a tömeges megbetegedések később még nagyobb többletterhet fognak jelenteni a családoknak. Ugyanis bármennyire is felkészült egy intézményvezető, legjobb igyekezete ellenére sem tudja cáfolni, hogy mára nem fertőzésveszélyes helyek a közoktatási intézmények.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott, „megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, ameddig csak lehet”. Arra hivatkozott, hogy az intézményekben „kontroll alatt” vannak a diákok, míg ha nincs személyes jelenlétű tanítás, az nem azt jelenti, hogy otthon fognak maradni.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.