Hiába nem akart alapítványi fenntartást a Pannon Egyetem, Navracsics Tibor közölte, ez a kormányzati szándék

Hiába nem akart alapítványi fenntartást a Pannon Egyetem, Navracsics Tibor közölte, ez a kormányzati szándék

(Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pannon Egyetem vezetéséhez valóban érkezett jelzés arról, hogy a kormányzatnak szándékában áll a közeljövőben a Pannon Egyetemet más felsőoktatási intézményekhez hasonlóan alapítványi fenntartásúvá alakítani – erről írt Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a Veszpresszónak, amely hírportál írt az egyetemet érintő közelgő változásról. Információik szerint a városban terjedő hírek alapján a napokban tájékoztatták a tervekről az egyetem vezetését, a leendő kuratórium vezetője pedig Navracsics Tibor fideszes politikus lesz.

Gelencsér arról írt, a kormányzati szándékról Navracsics Tibor egykori miniszter, az Európai Bizottság volt biztosa tájékoztatta őket, majd az ott elhangzottakról a rektor haladéktalanul tájékoztatta az egyetem Szenátusát is, azzal a kéréssel, hogy azok legyenek az egyetem polgárai számára is nyilvánosak.

Az alapítványi fenntartásúvá történő átalakítás kockázataival és lehetőségeivel már az elmúlt tanévben is foglalkozott a Rektori Tanács. Ott az az egyhangú döntés született, hogy az egyetem nem kívánja önmagától kezdeményezni a modellváltást, azaz az alapítványi fenntartásúvá válást, hanem kivár mindaddig, amíg nem látszanak egyértelműen az új modell előnyei az állami működési formához képest. Erre már nem kerülhet sor, úgy tűnik, a döntés nem az intézmény kompetenciája lesz jelezte a rektor.

Hangsúlyozta: a kialakult helyzetben egyértelmű szándékuk, hogy garanciákat kapjanak arra, hogy a Pannon Egyetem saját, demokratikusan választott testületei által jóváhagyott célok és elvek mentén folytathassa tovább tevékenységét, és az egyetem polgárai összességében az átalakítás nyertesei legyenek.  – Ennek elérésében nem vagyunk teljesen eszköztelenek, előzetes tárgyalásaink eredményei biztatóak. Fontosnak tartjuk továbbá annak biztosítását, hogy a folyamat minden érdemi fázisa mindvégig nyitott legyen az egyetem döntéshozó testületei és az egyetem polgárai előtt – írta Gelencsér András.

A kormány egyébként a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is az érintettek tiltakozása ellenére alakította át, ennek eredményeként foglalták el az egyetem épületét a hallgatók még szeptember elején.