Telex: Megszüntetnék az Egyenlő Bánásmód Hatóságot

Telex: Megszüntetnék az Egyenlő Bánásmód Hatóságot

Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. szeptember 28-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövő év elejétől megszűnhet az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), és helyette az ombudsman látná el a faji, nemi, és egyéb megkülönböztetés elleni jogvédelmet – értesült a Telex.hu. Mint írják, kedd reggel fél kilencre összehívták az Országgyűlés igazságügyi bizottságát. A rendkívüli ülés napirendjén egyetlen, a parlamenti honlapon már megjelent javaslat szerepel, melynek címe: Egyes törvényeknek az egyenlő bánásmód követelménye hatékonyabb érvényesítését biztosító módosításáról szóló törvényjavaslat (T/.....) (Döntés bizottsági önálló indítvány benyújtásáról).

A Telex birtokába került a bizottság által a tagoknak kiküldött tervezet, amely jelenlegi formájában és jogköreivel felszámolná az Egyenlő Bánásmód Hatóságot. A 11 oldalas dokumentum benyújtója Vejkey Imre, a bizottság KDNP-s elnöke. 

A javaslat érdemben nem változtat a diszkriminációs hatósági eljáráson, csak különböző, elsősorban az alapvető jogok biztosát érintő törvényekbe ülteti azt át, mivel a kormánypártok szándékai szerint: „Az Egyenlő Bánásmód Hatóság az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalába való beolvadással 2021. január 1-jén megszűnik, általános jogutódja az alapvető jogok biztosa.”

Ezt követően az ombudsman lesz jogosult kezelni az eddig a hatósághoz érkező panaszokat, és a panaszosok adatait is.

Az EBH megszüntetését azzal magyarázzák, hogy az egyenlő bánásmódhoz való jog az alaptörvényből ered, az alapjogokat pedig az ombudsman védi, ezért indokolt az alapvető jogok biztosának hivatalába olvasztani. 

A javaslatról Sebián-Petrovszki László DK-s országgyűlési képviselő és a bizottság tagjai is megkapták a tájékoztatást, a DK-s képviselő Facebook-bejegyzésében botránynak nevezte a Fidesz–KDNP szándékait.